Jenny H.

Recensioner

Crazy rich i Asien av Kevin Kwan

Betyg saknas
Boken Crazy Rich Asians av Kevin Kwan är den första av tre böcker i en trilogi om just galet rika asiater. I centrum av handlingen finns det unga paret Nicholas Young och Rachel Chu. De träffades i New York där båda arbetar som professorer på New York University. Eftersom Nicholas ”Nick” och Rachel träffats ett tag tycker Nick att det är dags att Rachel följer med honom till Singapore där han växt upp, samtidigt som hon kan träffa hans släkt.

Rachel är uppväxt i USA med en ensamstående mamma som ger henne några goda råd om kultur och seder i Asien, men det ska visa sig att resan blir något helt annat än vad Rachel någonsin kunnat ana. Som bundsförvant i Singapore har Rachel sin gamla collegekamrat, Goh april Lin, vars familj är rik. Utan att avslöja handlingen kommer Rachel att få kontakt med både asiatisk kultur och galet rika asiater.

Boken Crazy Rich Asians erbjuder förutom en spännande och romantisk historia även en fantastisk beskrivning av livet i Singapore, vilket gör att det nästan känns som om man rest dit. Många kinesiska fraser är inkastade i texten, liksom frestande beskrivningar av asiatiska maträtter, drycker och inte minst bakverk.

Det enda man kan ha emot boken är de komplicerade släktträden med många asiatiska namn som alla har komplicerade relationer till varandra sedan flera generationer tillbaka. Dock finns en skiss över släktträdet i början av boken, förutsatt att man orkar bläddra fram och tillbaka.

Boken Crazy Rich Asians rekommenderas till alla som gillar en riktigt bra kärlekshistoria och kanske även gillar asiatisk mat och kultur. Även om man inte är intresserad av Kina och Singapore innan man läser boken kommer man garanterat att vilja veta mer efter att ha läst den! Sist men inte minst finns boken även som film med samma titel. Filmen är inte helt trogen handlingen i boken, men i stora drag och rekommenderas även den!

Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson

Betyg saknas
Språkläraren Åsa Axelsson har fyra barn och kände sig ständigt stressad, knaprade dagligen huvudvärkstabletter och varken tid eller pengar räckte någonsin till, trots att både hon och hennes make arbetade heltid. När hon blev sjukskriven p.g.a. en medicinsk komplikation bestämde hon sig för att pröva något nytt - en enklare, mer sparsam men samtidigt givande tillvaro som tillät henne att få det lugn hon behövde.

Boken är självbiografisk samtidigt som den är humoristiskt skriven. I de olika kapitlen beskrivs hur Åsa Axelsson steg för steg går igenom familjens utgifter och funderar på om de verkligen ger den lyckoeffekt som de kostar eller om det finns något annat sätt att åstadkomma samma sak som kostar mindre pengar. Allt mäts förutom i kronor även i antal insparade månadslöner, d.v.s. möjlig arbetsfri tid för Åsa Axelsson.

Boken väckte debatt då den kom ut i början av 2019. Dels för att det inte ansågs okej att lämna arbetslivet och inte genom arbete bidra med skatteintäkter, dels för att Åsas tillvaro sågs som en sorts kvinnofälla där hon blir beroende av sin makes lön. För den sjukskrivna, i princip utbrända gymnasieläraren fanns dock till början inte alternativet att återgå i arbete.

Boken är inspirerande för alla som vill ta sig ur ekorrhjulet och leva ett enklare liv, men passar kanske inte den som gillar lyx, flärd och karriär.

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Betyg saknas
Ett jävla solsken är titeln på en mycket läsvärd bok i form av en biografi om den svenska journalisten och författaren Ester Blenda Nordström. Författare är Fatima Bremmer och boken, som kom ut 2017, belönades med Augustpriset samma år.

Ester Blenda Nordström blev Sveriges första wallraffande journalist när hon tog anställning som piga för att därefter kunna skriva en bok om pigornas situation. Hon var dessutom en äventyrare och en av de banbrytande kvinnliga journalister som kallades pennskaft. I boken beskrivs både Ester Blenda som person och yrkeskvinna, hennes kärleksliv och hennes många reseäventyr över hela världen.

Boken om Ester Blenda Nordström är medryckande men känns samtidigt objektiv och är en skickligt berättad historia om en kvinna värd att uppmärksammas. Det finns egentligen ingen som inte skulle tycka om denna bok som är välskriven och fascinerande. Boken rekommenderas särskilt för den som tycker om att läsa om starka, banbrytande och modiga kvinnor.

China Rich Girlfriend av Kevin Kwan

Betyg saknas
Boken China rich girlfriend är den andra delen av tre i en trilogi av Kevin Kwan. Alla tre böckerna handlar om relationerna mellan ett antal enormt rika familjer. Den första boken i serien heter just Crazy Rich Asians. I centrum för den första boken står relationen mellan den kinesisk- amerikanska Rachel Chu och Nicholas Young från Singapore. I China rich girlfriend fortsätter deras historia, men även ett antal parallella historier som rör deras släkt och vänner och maktspelet i Asien med tonvikt på Kina och Singapore.

Boken innehåller rafflande lyxiga relationsdraman och medryckande beskrivningar av de rikas värld i Asien. Frestande beskrivningar av mat, mode och miljöer gör det lätt att leva sig in i en annan värld. Det enda som kan vara lite knepigt med boken är de många namnen och invecklade familjerelationer så att läsa den första boken i trilogin först rekommenderas.

China rich girlfriend rekommenderas till den som gillar relationsdraman, Asien och lyxiga miljöer, för detta bjuder boken på i stora mängder!