Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete

Språkläraren Åsa Axelsson har fyra barn och kände sig ständigt stressad, knaprade dagligen huvudvärkstabletter och varken tid eller pengar räckte någonsin till, trots att både hon och hennes make arbetade heltid. När hon blev sjukskriven p.g.a. en medicinsk komplikation bestämde hon sig för att pröva något nytt - en enklare, mer sparsam men samtidigt givande tillvaro som tillät henne att få det lugn hon behövde.

Boken är självbiografisk samtidigt som den är humoristiskt skriven. I de olika kapitlen beskrivs hur Åsa Axelsson steg för steg går igenom familjens utgifter och funderar på om de verkligen ger den lyckoeffekt som de kostar eller om det finns något annat sätt att åstadkomma samma sak som kostar mindre pengar. Allt mäts förutom i kronor även i antal insparade månadslöner, d.v.s. möjlig arbetsfri tid för Åsa Axelsson.

Boken väckte debatt då den kom ut i början av 2019. Dels för att det inte ansågs okej att lämna arbetslivet och inte genom arbete bidra med skatteintäkter, dels för att Åsas tillvaro sågs som en sorts kvinnofälla där hon blir beroende av sin makes lön. För den sjukskrivna, i princip utbrända gymnasieläraren fanns dock till början inte alternativet att återgå i arbete.

Boken är inspirerande för alla som vill ta sig ur ekorrhjulet och leva ett enklare liv, men passar kanske inte den som gillar lyx, flärd och karriär.
Jämför priser från 183 kr
Recenserad av
Jenny H.
20 september 2019
Fler recensioner från Jenny H.
Läs alla rekommendationer från Jenny H.
Crazy Rich Asians av Kevin Kwan
Boken Crazy Rich Asians av Kevin Kwan är den första av tre böcker i en trilogi om just galet rika I ...
Jenny H. Postad på Omnible 12 oktober 2019
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda... av Fatima Bremmer
Ett jävla solsken är titeln på en mycket läsvärd bok i form av en biografi om den svenska och Ester ...
Jenny H. Postad på Omnible 7 september 2019
China Rich Girlfriend av Kevin Kwan
Boken China rich girlfriend är den andra delen av tre i en trilogi av Kevin Kwan. Alla tre böckerna ...
Jenny H. Postad på Omnible 28 augusti 2019