Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete

Åsa Axelsson
Åsa Axelsson går in i väggen från sitt arbete som gymnasielärare och som fyrabarnsmamma. Hon får insikten att hon måste ändra något från hennes gamla livsstil, då det har tagit kål på henne. Åsa bestämmer sig för att bli ekonomiskt nödvändig, där hon slutar konsumera i den utsträckningen hon tidigare gjort. I hennes bok får läsaren möta resultatet av att skapa en balans i livet genom att lämna ekorrhjulet. Mindre

Åsa Axelsson går in i väggen från sitt arbete som gymnasielärare och som fyrabarnsmamma Mer

Betyg saknas
Språkläraren Åsa Axelsson har fyra barn och kände sig ständigt stressad, knaprade dagligen huvudvärkstabletter och varken tid eller pengar räckte någonsin till, trots att både hon och hennes make arbetade heltid. När hon blev sjukskriven p.g.a. en medicinsk komplikation bestämde hon sig för att pröva något nytt - en enklare, mer sparsam men samtidigt givande tillvaro som tillät henne att få det lugn hon behövde.

Boken är självbiografisk samtidigt som den är humoristiskt skriven. I de olika kapitlen beskrivs hur Åsa Axelsson steg för steg går igenom familjens utgifter och funderar på om de verkligen ger den lyckoeffekt som de kostar eller om det finns något annat sätt att åstadkomma samma sak som kostar mindre pengar. Allt mäts förutom i kronor även i antal insparade månadslöner, d.v.s. möjlig arbetsfri tid för Åsa Axelsson.

Boken väckte debatt då den kom ut i början av 2019. Dels för att det inte ansågs okej att lämna arbetslivet och inte genom arbete bidra med skatteintäkter, dels för att Åsas tillvaro sågs som en sorts kvinnofälla där hon blir beroende av sin makes lön. För den sjukskrivna, i princip utbrända gymnasieläraren fanns dock till början inte alternativet att återgå i arbete.

Boken är inspirerande för alla som vill ta sig ur ekorrhjulet och leva ett enklare liv, men passar kanske inte den som gillar lyx, flärd och karriär.