Madeleine F

Bok av Lena Einhorn
Hanna har just påbörjat sin andra utbildning på kort tid. Studierna på Konstfack har hon abrupt avbrutit. Nu går hon sen två veckor tillbaka på Författarskolan. Det är måndag morgon, och eleverna ska för första gången få träffa Pål Berger, berömd författare och egensinnig pedagog. Har ni, frågar han, lust att göra ett gemensamt projekt? Han halar upp sju pyttesmå gula lappar, som han håller framför sig som en solfjäder. Det visar sig att de sju lapparna är annonser, mer än åtta år gamla och från Gula Tidningen. Och de är märkliga. Samtliga är undertecknade av Madeleine F., som erbjuder sina tjänster som städhjälp, språklärare, konstnär, konsertmusiker, balettinstruktör och civilingenjör. Nu ska de skriva fram den här personen på sitt eget sätt. Men för Hanna blir det en personlig fråga. Hon måste ta reda på vem kvinnan är. "Madeleine F." är en roman om sökande. Efter en mystisk, mångbegåvad person, som är som uppslukad av jorden. Efter lösningen på en gåta, som tycks liksom utlagd för att gäcka. Och slutligen om sökandet efter inspiration och identitet. Lena Einhorn är filmare och författare, och har givit ut åtta böcker, både romaner och sakprosa. Hennes senaste bok på svenska är "Blekingegatan 32" (2013), en roman om Greta Garbo. Hennes berättelse "Ninas resa", om modern Nina, som var bland de sista som lämnade Warszawas getto levande, blev både bok och film, och belönades med både Augustpriset och två Guldbaggar.
I slutet av februari 2019 besökte jag Myrorna. Med mig hem följde en pocketbok av Lena Einhorn, denna författare som jag har blivit mer och mer intresserad av. Lena Einhorn, som inte bara är författare utan även filmare, regissör och forskare. Boken jag köpte för nån tia var Madeleine F., en av författarens mindre kända verk, tror jag. I inbunden form kom boken ut 2016, i pocket ett par år senare.

Vem är den mystiska Madeleine F.? Tja, Hanna har börjat en skrivarutbildning efter att i all hast ha avbrutit sina konststudier. Hennes första uppgift blir ett projekt som alla på skrivarkursen ska delta i. Läraren tar fram sju lappar som visar sig vara åtta år gamla annonser från Gula tidningen. Det är annonser som Madeleine F. har satt in. Och hon erbjuder lektioner i naturvetenskap, balett, konst, musik och översättning från flera språk. Dessutom erbjuder hon sig att städa människors lägenheter. I en annons vill hon hyra en stuga på landet till sig och sin dotter. Tanken är att eleverna i skrivarkursen ska skriva Madeleine F:s liv. Hanna blir närmast besatt av kvinnan. Vem 17 är denna människa som kan så mycket, men som uppenbarligen inte finns nånstans?!

Det här är en riktigt underlig bok. En kan tro att fokus skulle ligga på personbeskrivningar, framför allt av den mystiska Madeleine F. I själva verket tycker jag att det är i miljöskildringarna författaren briljerar den här gången. Personerna blir ganska intetsägande, faktiskt. Jag tycker att det här är en konstig historia och den faller mig inte riktigt på läppen – även om jag förstås vill veta hur det går. Hittar Hanna Madeleine F. och vem är Madeleine F.?

Mitt omdöme blir medel.