Vanans makt

The Power of Habit
Bok av Charles Duhigg
Boken bygger på en blandning av verkliga historier som diskuteras tillsammans med forskning för att du som läsare ska lära dig hur vanor och psykologi kan höra ihop. Den lär dig hur du kan tänka kring vanor och sedan antingen försöka bryta dessa eller förbättra dem. Boken är till för alla och kräver ingen förkunskap.
Jättebra och lärorik bok, speciellt om man har någon vana man vill ändra på. Den förklarar hur vanor tillkommer och hur man kan bryta en vana.
Varje människa lever ett liv som bygger på vanor, vare sig man märker av det eller inte. Faktum är att de flesta besluten som tas på en dag, görs av ren vana. Tar du på dig höger byxben före vänster, eller dricker kaffe med eller utan mjölk? Detta beror med största sannolikhet på en vana som har byggs in i ditt nervsystem, och kan mer eller mindre liknas med tvångsbeteende.

Boken diskuterar och presenterar hur vanor fungerar och varför de uppstår, samt hur man kan skapa goda vanor på egen hand. Exempel tas från verkligheten med personer som deltagit i studier, och lutas tillbaka på diskussioner baserade på forskning.

Även om man inte har erfarenhet och kunskap inom psykologi så blir boken oerhört intressant eftersom den är skriven för vilken läsare som helst. Många lärdomar kan tas med och dessa kan appliceras direkt i din egen vardag för att lyckas bygga upp bättre vanor och bli av med några sämre.

Jag tyckte att boken var oerhört intressant, och jag ville bara fortsätta läsa. Vissa historier kunde jag känna igen mig i och kunde därmed förstå varför jag agerat som jag gjort i vissa sammanhang. Samtidigt kunde jag redan från första stund förstå vilka vanor jag har i vardagen, varför jag har dessa och hur jag kan ändra på vanor som jag helst skulle vilja bli av med.