Sommaren före kriget

The summer before the war : a novel
Bok av Helen Simonson
Sommaren 1914. Den unga latinläraren Beatrice Nash anländer till den lilla staden Rye i East Sussex med en packlår fylld med böcker. Hon är fritänkande, självständig och smart - något som inte uppskattas av invånarna i det konservativa samhället. Den lokala matriarken Agatha Kent tar henne under sina vingar och familjen Kent blir ett starkt stöd för Beatrice, som sörjer sin fars bortgång. Medan Beatrice försöker finna sin plats i småstaden blir läget i världen alltmer instabilt, kriget rycker närmare. Under några av de varmaste sommarmånaderna i mannaminne förändras både Beatrices och de andra invånarnas liv i grunden. Sommaren före kriget är en historisk kärleksroman som börjar som en underhållande skildring av småstadslivets intriger, men utvecklas till en gripande berättelse om krig och dess fruktansvärda följder. Det är en roman i Jane Austens anda, som skildrar en familj, en stad och en värld som håller på att förlora sin oskuldsfullhet.
Sommaren 1914. Beatrice Nash, ung lärarinna i latin, anländer till East Sussex för att försöka starta en ny del i sitt liv efter att hennes far nyligen gått bort.

Beatrice är en stark, intelligent och fritt tänka kvinna med rapp tunga och snabb humor och det uppskattas inte av alla. Familjen Kent, med den starka Agatha i spetsen, blir ett stort stöd och Beatrice umgås mycket med Agathas syskonsöner Daniel och Hugh. Daniel är poet och Hugh är snart färdigutbildad kirurg och de får några varma, trevliga sommarmånader tillsammans innan kriget kryper närmare.

En berättelse om kärlek, om sorg, om människor och liv som förändras helt av krig men också en smårolig skildring av de intriger och konservativa karaktärer som finns i en småstad på den engelska landsbygden i början av förra seklet.