Martin Beck, #1

Roseanna

Bok av Maj Sjöwall
En kriminalroman där kriminalassistent Martin Beck och hans kollegor får lösa ett fall med en död kvinna som hittas i Göta kanal. Det visar sig vara den amerikanska turisten Roseanna McGraw som befann sig ombord på fartyget Diana. Detta är den första boken i Sjöwall/Wahlöös serie ”Roman om ett brott”.
Varje sommar får jag ett sug efter Sjöwall/Wahlöös dekalogi Roman om ett brott. Alla tio romaner är tidlösa och håller än trots att de har väldigt många år på nacken.. men de är fortfarande utmärkt underhållning! Detta märks inte minst hos dagens deckarförfattare som gärna skickar en och annan blinkning till Martin Beck och hans kollegor i sina verk.
Roseanna är första delen där vi får lära känna just Martin Beck, Benny Skacke, Lennart Kollberg och Gunvald Larsson för att nämna några. Det är privat- och yrkesliv, typisk tidsanda och samhällskritik. Det är en relativt långsam mordhistoria som nystas upp och till slut får sin lösning men likväl är det spännande! Jag har svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör Roman om ett brott till den fullträff den, i mitt tycke, är.. men läs och bedöm själv! Om du gillar klassiska polisromaner blir du inte besviken!