Grejen med substantiv och pronomen

Bok av Sara Lövestam
Det är en mycket underhållande liten bok. Med hjälp av humor diskuterar Lövestam kasus, allomorfer, skillnaden mellan öppna och slutna ordklasser. Göteborgs-Posten Vad är likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen? Det är ett par år sedan Grejen med verb slog ned i Sverige och gjorde succé både bland dem som älskar grammatik och dem som inte visste att de gjorde det. I uppföljaren Grejen med substantiv (och pronomen) finns allt en människa kan fundera över när det gäller substantiv (och pronomen). Använd den istället för en skolbok för att lära dig om numerus och bestämdhet, ta fram den på bussen för att liva upp dina medresenärer eller kryp upp i en fåtölj med en pralin och bara okynnesläs om grejen med substantiv! Och pronomen. Sara Lövestam är författare, radioröst, krönikör och lärare i svenska för invandrare. Hon skriver romaner både för barn, unga och vuxna. Och böcker för språknördar! För att förklara något så att alla kan förstå, utan förkunskaper, måste man verkligen veta vad man pratar om. Det ger en rolig, lättläst bok, som är bildande i förbifarten. Fokus
I födelsedagspresent fick jag 2023 bland annat en trio böcker i Sara Lövstams språkserie. Nu har jag läst den första av dem, Grejen med substantiv och pronomen.

Det här är en serie böcker som tar upp svenska språket och dess grammatik. Just denna bok behandlar, som titeln anger, substantiv och pronomen. Vad är likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen? Många såna frågor kan dyka upp och Sara Lövestam har svaren. Här finns det mesta/allt som en kan fundera över när det gäller substantiv och pronomen.

Jag gillar de här böckerna stenhårt. Sara Lövestam tar på ett humoristiskt med smart sätt upp olika grammatiska frågor. Hon lyckas med konststycket att göra grammatik roligt. Samtidigt är hon otroligt kunnig, så det är inte alls trams, bara ett annorlunda sätt att lära ut. I den här boken handlar det om substantiv och pronomen. Även en gammal språknörd som jag själv inser att jag har en och annan kunskapslucka.

Roligt, välskrivet, snabbläst och lite nördigt. Den här boken gillar jag.

Mitt omdöme blir det högsta.