Grejen med ordföljd

Bok av Sara Lövestam
"Hennes grammatikböcker är små mästerverk av pedagogik och lustfylld läsning ... Det här är utan tvekan guldkornet i samlingen." Fokus "Lövestam fördummar inte, utan behandlar grammatiken med den respekt och leklust som hon uppenbarligen hyser och vill dela med sig av. Boken tvingar till skratt på var och varannan sida ... mer pedagogisk än de flesta." Arbetarbladet Vad är likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka? Varför ska man inte jämföra bisatser med tjocka fjärilar, hur kan ett enkelt så vara både mystiskt och hjälpsamt, och hur mycket kan ett bråkigt satsadverbial egentligen ställa till med? Ordföljd är sammanhang, intrikata mönster och den livsavgörande skillnaden mellan är inte det där ett stup? och det där är inte ett stup . I denna uppföljare till de hyllade Grejen med verb och Grejen med substantiv får du äntligen djupdyka i mänsklighetens favorithobby: att foga ihop satsdelar! "Man hör i hennes tonfall [som domare i Lantzkampen i P1] att hon har rävar bakom öronen så det visslar om det. Alltid lågmäld men ändå pregnant. Och det kommer fram i Grejen med ordföljd ... En perfekt uppslagsbok." SVT Gokväll
Till årets födelsedag fick jag tre böcker av sambon av samma författare, Sara Lövestam. Sara Lövestam är precis som jag en text- och språknörd. Hennes böcker i ämnet hade stått ganska länge på min inköpslista när jag fick den trio jag saknade. Nu har jag läst den andra boken av dem jag fick, Grejen med ordföljd: Allt du någonsin velat veta om satsdelar.

I denna den tredje boken i serien får läsaren veta vad likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka är, liksom satsadverbial. Ordföljd är sammanhang och mönster. Jag får chansen att djupdyka ner i arbetet med att foga ihop satsdelar.

Som i de tidigare böckerna i serien är Sara Lövestam klockren. Hon lyckas som alltid göra grammatik till nåt kul. Jag kunde visserligen en hel tack vare magister S – som i övrigt var en riktig hemsking. Sara Lövestam har förmågan att lära ut på ett bra sätt. En märklig avstavning på en sida mot slutet är allt jag har att anmärka på.

Mitt omdöme blir det högsta.