Ett högre syfte

Bok av Malin Thunberg Schunke
Fleury-Mérogis är ett fruktat fängelse i Frankrike som räknas som ett av Europas mest brutala. Där hamnar svenska Amir efter att ha blivit misstänkt för terrordåd på franska rivieran under en vild svensexa. I fängelset börjar en kamp för upprättelse och för att kunna återvända till sin familj i Sverige.
Det här är första delen i en serie om åklagare Esther Edh och hennes chef Fabia Moretti.
Amir Yasin åker med sina kompisar Manfred, Ludvig och Fredrik till franska rivieran, de ska ha svensexa för Fredrik. Då sker ett attentat (terrorattack?) på baren som killarna befinner sig på och oturligt nog råkar Amir vara vid baren precis när det händer. Svartklädda män rusar in och det blir skjutningar. Amir hamnar mitt i centrum och blir omkullkastad och tappar medvetandet för en stund, när han vaknar har han blivit gripen och misstänkt som en av gärningsmännen. Han blir satt i franskt fängelse, snacka om att vara på fel plats vid fel tillfälle!
Vi får följa Amir i fängelset, följa utredningen som bedrivs både i Frankrike, Italien och i Haag på Eurojust (EUs byrå för straffrättsligt samarbete). Vi får också följa Amirs familj hemma i Stockholm frun + barnen hur de blir behandlade och svikna.
Det handlar om politik, terrorism och rasism hade detta hänt om Amir varit helsvensk som sina kompisar. Kunde ju varit Manfred, Ludvig eller Fredrik som stått där vid bardisken, vad hade då hänt?
Det är en riktigt spännande thriller detta otäck, skrämmande men också tankeväckande, kan detta hända på riktigt? Ja, jag tror tyvärr det!
”En nagelbitarthriller” har den här boken beskrivits som och det ligger mycket i det.
Jag håller nästan andan när jag läser för att det är så otäckt.
Man kan inte låta bli att tänka att det som händer skulle kunna hända vem om helst?
Eller?

Boken handlar om Amir Yasin som är en svensk medborgare och som är på en exklusiv svensexa med sina vänner i södra Frankrike.
En kväll är de på en bar och firar och har trevligt. Klipp till att två män rusar in i baren precis när Amir ska gå och handla mer att dricka. De skjuter och tumult uppstår. Amir hamnar under en av attentatsmännen och tror att han är träffad av skottet.
Han tuppar av och när han vaknar upp tror han först att han är med förövarna, eftersom han har handfängsel.
Sedan förstår han att han är misstänkt, att polisen tror att han var med på attentatet, som senare blir klassat som ett terrorbrott.
Visst kommer den franska polisen snart förstå att det är ett misstag?
Och visst kommer hans tre vänner som ju vet att han är oskyldig åka till polisstationen och förklara hans oskuld?

Det blir inte så.
Detta är början på en gastkramande historia som är svår att förstå.
Kan det gå till såhär?
Vi får följa Amir i häktet, hans blivande fru och två barn hemma i Sverige, som inte vet när han kommer hem och hur han mår.
Och vi för följa med in i maktens korridorer i Haag där den ärelystna domaren Philippe gör allt för att påvisa att detta var ett terrorbrott och han har klarat upp det.

Det är en spänningsroman om svek, fördomar, ett politiskt spel där olika länder vill det som mest gynnar deras land.
Och det väcker sannerligen frågan, hur många oskyldiga sitter i fängelse idag, i världen?

Om du vill ha en riktigt spännande, bra och välskriven bok så tycker jag att du ska läsa den.
Vilken rafflande o spännande bladvändare. Vilken debutbok. Känns då genomarbetad men ändå lättläst. Första delen om svenska åklagaren Esther Edh o hennes Italienska chef Fabia Moretti. Svenska Amir Yasin åker till franska rivieran på svensexa men hamnar i ett blodigt attentat. Han blir frihetsberövad o sätts i fängelset. En kamp om att gå hem Amir börjar. En bok om hur maktlös en människa kan bli. Hur samhället ser på Amirs familj hemma i Sverige. Kunde inte släppa boken. Jag var helt fast. Betyget blir 5/5.