Främmande fågel

Strange bird
Bok av Anna Jansson
Maria Wern tjänstgör i Visby och hennes son är på fotbollsläger när fågelinfluensan sprider död och skräck på ön. Fotbollslägret försätts i karantän och Maria försöker i sin yrkesroll lugna panikslagna förändrar. Ett vårdbolag på orten erbjuder vaccin, men det är något som inte stämmer. En sjuksköterska, Sandra Hägg, har gjort en horribel upptäckt.
Intressant och spännande bok om ett samhälle utsatt för en pandemi. Är lite mindre realistisk i några aspekter än andra böcker i serien, men fortfarande bra och läsvärd.
I denna sjunde del om kriminalinspektören Maria Wern har hjältinnan skiljt sig och flyttat till Gotland. Maria jobbar i Visby och hennes son är på fotbollsläger där kokerskan, Berit Hoas, plötsligt blir sjuk och dör. Hennes symptom var influensaliknande. Berit hade fått smittan från sin granne, som sysslade med brevduvor på fritiden. Även grannen hittas död och fågelinfluensan är ett faktum. Gotland är drabbat. Samtliga som vistas på fotbollslägret sätts i karantän, liksom hela Gotland. Paniken sprider sig och Maria slits mellan sin mammaroll och att bevara ordningen bland panikslagna föräldrar till de numera isolerade barnen.

Ett lokalt och privat vårdbolag erbjuder ett vaccin som är verkningsfullt samtidigt som en man erbjuder detsamma på nätet. Sandra Hägg, som är sjuksköterska, gör en fasansfull upptäckt. Hon söker bevis tillsammans med en frilansjournalist, Tobias Westberg, men det kostar henne livet.

En spännande och läsvärd psykologisk thriller!