Sorgeängel

Bok av Marianne Cedervall
Sorgeängel, Marianne Cedervalls sjätte och av många läsare mycket efterlängtade bok i serien om vännerna Mirjam och Hervor, tar vid precis där bok fem, Solsvärta (2014), slutade. Mirjam och Hervor anländer med båt till en liten strand vid Torneälven. Här, i ett hus i skogen några mil från Hervors hemby Kuivalihavaara, ska de ta det lugnt, plocka bär, landa och samla kraft. Det sistnämnda gäller framför allt Mirjam, som har svårt att komma över sin älskade Calles bortgång. Helt isolerade är de dock inte. Via skogspromenader och utflykter till byn skaffar de sig nya bekanta, allt ifrån två glitterpinnar från Stockholm till en tatuerare, byns nya frisör samt en sameflicka som säljer fisk. Men allt går inte bara sin gilla gång i skogen utanför Kuivalihavaara. I en isolerad stuga i skogen möts de av oerhört tragiska livsöden. Dessutom härjas området av bränder, som försvåras av kraftiga vindar. Det räcker med en enda förflugen liten gnista så kan katastrofen vara ett faktum. Och frågan är om alla bränder verkligen är olyckshändelser. Marianne Cedervall blev med sina originella och varma berättelser om vännerna Mirjam och Hervor snabbt en favorit hos många läsare. Efter debuten med Svinhugg (2008) kom ytterligare fyra böcker i samma serie, sedan följde den omtyckta feelgood-deckarserien med den Gotlandsbaserade, och något motsträviga, mysterielösarduon Anki och Tryggve. Sommaren 2019 är Mirjam och Hervor tillbaka! MARIANNE CEDERVALL har sedan debuten 2008 med Svinhugg vunnit många läsarhjärtan med både böckerna om Mirjam och Hervor och feelgood-deckarserien med Anki och Tryggve som huvudpersoner. I år är hon aktuell med Sorgeängel, den sjätte Mirjam- och Hervor-boken.
Jag köpte Marianne Cedervalls bok Sorgeängel på bokrean 2021. Det här är den sjätte och senast utkomna (2019) delen i serien om vännerna Mirjam och Hervor.

Mirjam och Hervor tycks nu ha lämnat Gotland för gott och även Västerås. Bakom sig har Mirjam en stor förlust som skedde just i Västerås. Därför har de rest upp till norr, till Torneälven, där de ska låna ett hus av Hervors dotter. Tanken är att de ska vila och ta det lugnt, plocka lingon, landa och hämta krafter. Givetvis är de inte ensamma i skogarna utan träffar såväl stockholmare som lokalbefolkning. Mirjam får också kontakt med en mystisk sameflicka. I skogen finns emellertid en ensligt belägen stuga som rymmer en hemlighet. Hela området hotas av en skogsbrand. Mirjam och Hervor måste använda alla krafter och knep de kan för att rädda så mycket som möjligt.

Även den här gången är det både trivsamt och sorgligt. Det roliga är emellertid nedtonat. Här skildras människoöden som är nästan obegripliga, men också vanliga människor och en och annan ovanlig. Jag gillar när det roliga är nedtonat i den här boken, själva berättelsen passar mig bra även om jag först såg framför mig en rolig roman. Den här boken är betydligt mer än en ytlig, lättsam historia.

Mitt omdöme blir högt.
Äntligen en ny bok om Miriam och Hervor. Som uppvuxen i Norra Norrland så kan jag känna igen mig i miljön, språket, maten och personporträtten som är levande och riktigt bra. Marianne Cedervall är en mästare på att skapa en väv av små små ledtrådar i form av händelser och människor som i början inte verka höra ihop alls med brottet men så småningom knyts allt ihop utan att det blir tillgjort eller krystat.

Boken är fylld av spänning, humor och lite magi i en härlig mix.