Winston Churchill : Biografi över en gourmand

Catherine Heyrendt-Sherman

"Winston Churchill : Biografi över en gourmand" är en annorlunda biografi om en av världshistoriens mest betydelsefulla människor. Författaren Catherine Heyrendt-Sherman ger ett ny vinkel om den före detta brittiska politikern och premiärministern Winston Churchill. Hon lyfter fram vilken stor betydelse mat och dryck hade för hans politiska karriär och personliga liv.

Winston Churchill är en av världshistoriens mest betydelsefulla människor. Den brittiska politikern och premiärministern anses av många vara en av de viktigaste britterna någonsin. Under andra världskriget axlade han rollen som premiärminister och blev britternas ledare under kriget. Att mat och dryck var en stor del av Churchills liv var uppenbart tack vara hans många berömda citat. "Winston Churchill : Biografi över en gourmand" av författaren Catherine Heyrendt-Sherman går in på djupet och berättar hur stor betydelse maten hade för Churchills politiska såväl som personliga liv. Boken är en tidsresa tillbaka i tiden.

Winston Churchill levde år 1874 till 1965. Denna tid präglades av världskrig och mellankrigsåren. Nationernas ledarskap var avgörande för hur samhället skulle utvecklas. Churchill var en mycket karismatisk, egensinnig och populär ledare som har betytt mycket för Storbritannien. Denna bok ger en större förståelse om Churchill och vad som betydde mycket för honom. Det har skrivits mängder av böcker om hans bakgrund och politiska framgångar, men aldrig tidigare har en hel bok om hans stora mat- och vinintresse. Mat och dryck hade en stor betydelse för hans liv. Detta märks inte minst i flera av hans världsberömda citat.

Många har någon gång hört Churchills citat "Champagne ska vara kall, torr och gratis.". Detta är bara ett av många citat som inkluderar mat och dryck. Churchill var en mycket duktig retoriker och vid ett av hans krigstal sa han "Kom ihåg, mina herrar, att det är inte bara Frankrike vi strider för, det är Champagne!". Återigen visar han hur viktigt det berömda mousserande vinet var för honom. Även citatet " Man ska komma ihåg att det är magen som styr världen." är ett bevis på matintresset.

Författaren Catherine Heyrendt-Sherman är professor i brittisk historia vid Reims universitet. Reims ligger i det berömda vinområdet Champagne. Hon delar med sig av en intressant bild av Churchill och ger många underhållande anekdoter från hans liv som politiker och gourmand, bland annat att han packade rysk kaviar i picknickkorgar och att han drack stora mängder alkohol. Hans mat- och drycksvanor är från en tid som vi idag inte kan relatera till. Detta gör att denna bok dels är underhållande, men även historiskt intressant. Det är en välskriven och annorlunda bok för matentusiaster såväl som för personer som gillar historia.