Solhjärtats hemlighet

Bok av Pär Sahlin
Kim är en pojke som är rädd för nästan allt, spindlar, ormar, vatten, eld, höga höjder och mycket annat. Under semestern i Italien besöker Kim och hans pappa det lutande tornet i Pisa, den plats där hans mamma försvann för sex år sedan. När Kim blir arg på sin pappa och sticker iväg för att få vara ifred träffar han en främmande flicka. Hon heter Nela och hon vet hans namn. Nela tar honom med sig till en annan värld där Kim plötsligt är hjälte och den enda som kan besegra den onda drottningen, Ajcüll. Kim blir tvungen att utmana sina rädslor och ge sig ut på detta farliga uppdrag för att befria landet Elorien. Men han upptäcker också en hemlighet som han aldrig hade kunnat drömma om. Pär Sahlin är utbildad lärare och har arbetat mer än femton år på mellan- och högstadiet. Han debuterade som skönlitterär författare år 2014 med boken Solhjärtats hemlighet och är nu författare på heltid. Förutom skönlitteratur skriver han även läromedel i svenska. Vid sidan av skrivandet åker han runt och gör författarbesök på skolor och bibliotek. Kim är den utvalde, den som bär märket. Efter att ha träffat flickan Nela och färdats till en annan värld är han plötsligt en hjälte. Han är den enda som kan rädda landet Elorien från de faror som hotar. Men hur ska en vanlig kille som han kunna slåss mot ondsinta svartmunkar och lömska förrädare i ett land han inte ens visste fanns? I serien Solhjärtats hemlighet får vi följa Kims spännande och farofyllda äventyr där han tvingas utmana sina rädslor och bli den hjälte som landet Elorien behöver.
Solhjärtats hemlighet är första delen i en fantasyserie med samma namn som riktar sig mot läsare i bokslukaråldern (9–12-åringar), men som fungerar fint för även äldre som vill ha ett spännande äventyr i lättläst format.

Kim är på semester i Italien med sin pappa, och tillsammans åker de runt till platser som Kims mamma tyckte om att besöka innan hon försvann. Men Kim är ganska orolig av sig och vill absolut inte gå in i lutande tornet i Pisa. De bråkar och Kim lämnar sin pappa för att gå tillbaka till hotellet men hamnar istället i ett äventyr större än han någonsin kunnat tänka sig tillsammans med flickan Nela i landet Elorien.

Det här är en spännande historia med driv från första sidan. Det händer något hela tiden och även om det kan vara lite mycket att hålla reda på såhär i början av en serie, kommer man snabbt in i det. Jag tycker om att Kim är lite rädd av sig, för det är ju precis så man själv blir i okända situationer, så det är lätt att känna igen sig i. Samtidigt gör han det som krävs, och behöver ofta tänka snabbt för att inte bli tillfångatagen. Jag tycker också om att det inte alltid är tydligt vem som går att lita på, för allt är inte svart eller vitt (förutom svartmunkarna då kanske), utan kan ses på flera sätt. En som verkar vänlig, kan vara motsatsen om det passar.

Solhjärtats hemlighet är första delen i en fantasyserie för bokslukaråldern, men fungerar som bok även för äldre. Det är tydligt att det kommer en fortsättning när man läser slutet, men samtidigt känns den här delen av berättelsen avslutad och det är inga lösa trådar som man väntar på att få knyta ihop.

Det är ett bra språk med lättläst stor text. Boken är uppdelad på 17 kapitel på 170 sidor, så det är ganska gedigna kapitel, för åldern, speciellt eftersom det inte finns några illustrationer. Men för ett läsvant barn, spelar det ju ingen större roll. Måste också säga att Karl Johnsons omslag är supersnyggt.