Moskva Noir, #2

Handlaren från Omsk

Bok av Camilla Grebe
"Handlaren från Omsk" är en deckare skriven av Camilla Grebe och Paul Leander-Engström. Den handlar om Tom Blixen som blir tilldelad en chefsposition i Moskva på ett av Rysslands största bolag. Strax inser han att företaget är involverat i illegal vapenhandel vilket får ödesdigra konsekvenser. Boken handlar om maktspel och relationerna mellan Sverige och Ryssland.
"Handlaren från Omsk" är en deckare skriven av Camilla Grebe och Paul Leander-Engström. Den utspelar sig i Moskva och handlar om matspelet och relationerna mellan Sverige och Ryssland.

Bokens huvudperson Tom Blixen söker spänning i livet. Han vill iväg från dagishämtningar och tristess. Därför blir han väldigt lockad av jobbet på ett av Rysslands största bolag. De söker en svensktalande chef på deras export- och importsektion. Han söker och får tjänsten och flyttar till Moskva. Snabbt inser han dock att företaget inte har rent mjöl i påsen. De är involverade i illegal vapenhandel där bland annat Sverige spelar en viktig roll.

Boken är intressant, men lite för ofta fastnar den i stereotyper och orealistiska situationer. Jag är lite tudelad till denna bok. Dels är den spännande och välskriven samt belyser ett mycket viktigt ämne - illegal vapenhandel. Däremot känns det som att författarna överdriver miljön i Ryssland och får det att framstå som att allt är korrupt. Boken utspelar sig 2008, men författarna har målat upp ett Moskva som snarare påminner om hur staden var under Sovjettiden och Kalla kriget. Denna miljö är på många sätt mer passande för en deckare, men boken hade i mina ögon varit mer trovärdig om den hade haft färre stereotyper om Ryssland.

Boken passar perfekt för lättsam sommarläsning. Den ger en intressant, dock ganska lättsam, skildring om den internationella vapenhandeln. Den som är intresserad av Ryssland kommer nog att tycka att boken känns ganska tunn.