Svenska traditioner

Swedish traditions
Bok av Jan-Öjvind Swahn
I denna bok berättar kulturhistorikern Jan-Öjvind Swahn ingående om alla svenska traditioner. Svenskar älskar att fira traditionella högtider, men dessa tas för givet och sällan reflekterar vi över varför vi firar dem. I denna bok reder författaren ut vad som är typiskt svenskt samt bakgrunden till svenska högtider. Här finns även recept på typiska maträtter.
Boken skildrar svenska traditioner i ord och bilder. Även om vi svenskar inte ser oss som traditionella så har vi faktiskt en mängd unika traditioner som vi gärna firar. Många av dessa traditioner är riktigt knäppa från en utlännings perspektiv. Ta till exempel att dansa som små grodor runt en midsommarstång. För många är detta väldigt speciellt, men svenskar gör det med glädje varje år och vi tar våra traditioner för givna. Det är sällan vi reflekterar över deras ursprung eller varför vi firar på det sättet vi gör.

I denna bok ger kulturhistorikern Jan-Öjvind Swahn förklaringar till alla svenska traditioner. Här tar han bland annat upp semlor, kräftor, lucia, midsommar, sill, jul, påsk och aprilskämt. Han beskriver traditioner som funnits med under lång tid, bland annat midsommar och julen, men även nysvenska traditioner. Ett stort utrymme ägnas åt de typiska maträtterna som serveras vid traditionerna. Ett stort plus för att boken även innehåller recept på dessa. Detta gör att boken även är en utmärkt presentbok till vänner i utlandet. Den finns nämligen på flera språk, bland annat engelska och spanska. De många illustrationerna gör det lätt att förstå beskrivningarna. En mycket underhållande samt lärorik bok som både svenskar och utlänningar har nytta av.