Bokklubben vid livets slut

The End Of Your Life Book Club
Bok av Will Schwalbe
»Vad är det du läser?« Det är frågan Will ställer till sin mamma, Mary Anne, när de sitter i väntrummet på cancermottagningen. Det är november 2007, kort efter att hon diagnosticerats med långt framskriden cancer. Detta är den sanna historien om en son och hans mamma, och om den bokklubb som under hennes sista tid i livet för dem närmare varandra. I takt med att sjukdomen sprider sig läggs bok efter bok till läslistan, och i de personliga samtalen kring böckerna får Will och Mary Anne en möjlighet att återupptäcka sina liv och lära känna varandra på ett nytt sätt. I bokklubbens sfär är de inte längre den sjuka och den friska, utan en mamma och en son som tillsammans upptäcker nya världar. Bokklubben vid livets slut är en ömsint hyllning till en älskad mamma, och en inspirerande betraktelse över böckers förmåga att skapa mening och glädje ur kaos och förgängelse, att skänka oss tröst och vidga vår kunskap om oss själva och andra. WILL SCHWALBE är en amerikansk journalist och författare, som bland annat har skrivit för The New York Times och varit chefredaktör på bokförlaget Hyperion. Will Schwalbe är bosatt i New York.
Nånstans läste jag om Will Schwalbes bok Bokklubben vid livets slut och ville köpa den. När så hittade den på nätet för det überbra priset 53 kronor för en inbunden utgåva slog jag till och beställde den. Tyvärr hade nån packat fel bok i paketet. Den nerpackade boken verkade emellertid också bra, så jag behöll den, väntade ett tag och gjorde en ny beställning av Will Schwalbes bok. Nu är båda böckerna lästa av mig.

Will följer med sin mamma till sjukhuset strax efter att hon har fått en cancerdiagnos med dålig prognos. I väntrummet kommer de att prata om böcker och bestämmer att de ska starta en bokklubb. Under mammans sista tid för kärleken till böcker mor och son närmare varandra. Vi läsare får dels följa Wills och Mary Annes samtal om böcker, men också den sjuka under hennes sista tid.

Det här är en alldels underbar bok. Som läsare får jag en mängd bra lästips, samtidigt som jag följer denna fantastiska människa under den sjukdomstid som så småningom leder till döden. Jag önskar att jag och min mamma hade gjort nåt liknande, för under mammas sista år började hon läsa fler böcker än tidigare. Visserligen hade vi inte samma smak alltid, men desto mer intressant hade det blivit om vi fått tillfälle att prata om de böcker vi läst. Nu får jag nöja mig med att läsa om Wills och hans mammas läsning – och det är inte alls dumt det heller. Dessutom är Will, liksom jag, homosexuell. Och det spelar en viss betydelse i kontakten med en förälder.

Mitt omdöme blir det högsta.