Besökaren: mina 13 år bakom galler

Bok av Theodor Lundgren och Kaj Linna
Besökaren är berättelsen om hur ett justitiemord resulterade i 13 års fängelse på Sveriges hårdaste anstalter. Om hur evighetslånga dagar bakom galler snabbt förvandlas till situationer på liv och död. Det är också en berättelse om att ha sanningen som drivkraft och om att finna kärleken i mörkret. Kaj Linnas osannolika öde påminner oss om att rättvisa aldrig går att ta för givet. Men att det är värt att slåss för, så länge man andas. * Besökaren är skriven tillsammans med Theodor Lundgren som skrivit en mängd böcker tidigare, bland annat Svenska rånare och Dörrvakten.
Kaj Linna dömdes till fängelse år 2004 för rånmord i Kalamark, Piteå. 2016 beviljade Högsta domstolen honom resning. Han är den i modern tid som beviljats resning efter att ha suttit längst tid i svenskt fängelse. Linna blev helt frikänd 2017. Under alla år i fängelse, på de hårdaste anstalterna, hävdade han hela tiden sin oskyldighet. Det här är en bok där vi får följa hans enträgna kamp, från insidan av fängelsets murar, om att bevisa sig oskyldig.

Tillsammans med journalisten Theodor Lundgren beskriver Kaj Linna mycket ingående varför Linna omöjligt kunde ha gjort det som han anklagades för. Samtidigt som det är spännande med detaljer blir det en bit in i boken tyvärr svårt att hänga med. Kanske beror det på att jag knappt visste något om fallet innan jag läste boken. Oavsett förkunskaper hade läsaren haft stor hjälp av en tillhörande karta över de platser som tas upp.

Jag fick många tankar på hur det egentligen står till med det svenska rättssystemet och polisen. Inga svar fick jag på sådana funderingar. Boken är dock läsvärd både för den som följt fallet med rånmordet i Kalamark i media och för den som vill lära sig mer utifrån den tilltalades perspektiv. Efter jag läst ut sista sidan tänkte jag: ge aldrig upp även när det är som mörkast.
Vilken chockerande bok! Boken är väldigt välskriven och jag gillar hur boken tar upp Kaj Linnas fall. Jag tyckte det var spännande att läsa ur Linnas perspektiv. Jag läste första boken om Kalamarksmordet för ett tag sedan och den handlade mer om fallet, och denna bok berättar hur Linna kände och hur han alltid påstått att han är oskyldig.
Jag gillar verkligen sättet den är skriven på. Det blir aldrig långtråkigt att läsa. Jag vill hela tiden veta varför det blev som det blev, och hur det kunde hända.
En väldigt skrämmande och ögonöppnande bok!

Tre sammanfattande ord:
Skrämmande, bra och intressant