Hoppas

Bok av Åsa Anderberg Strollo
? Varför jag inte åker hem? Varför åker inte du hem? ? För jag har inget. Morsans a-kassa blev försenad och då blev vi vräkta, jag var tio år då och blev placerad. Men du verkar ju ändå ha ett hem? Jo. Men handlar det bara om tak över huvudet? Vill man inte ha mer än så för att kalla det ett hem? Jonna försöker förklara ? ilskan, skammen och sorgen över att mamma aldrig brytt sig, inte ens när hon nu lovat, hennes resa som blev droppen och sen alla försöken, alla misslyckade jävla telefonsamtal hem till mormor. ? Du stack för att du blev arg? Men du verkar ju inte arg längre? Ett par dagar före jul får Jonna nog. Tar jackan och skolväskan och drar till Stockholm, tänker att hon ska skaffa jobb och bostad och rädda sig själv. Eller något. Men ingenting blir som hon vill, och livet som hemlös är också krångligt. Förbannat krångligt. Hoppas är en mörk skildring av samhället och samtidigt ett hisnande äventyr fullt av ljusglimtar. Det handlar om Jonna som alltid hoppas för mycket, om Alex och Elina som slutat hoppas för länge sen, och om den sista utvägen. Det går kanske inte att fly ifrån problemen, men vad finns det för alternativ? Vinnare av Spårhunden 2011 (årets bästa ungdomsdeckare). Läs mer om författaren» Bokvideo>> Boktrailer>> Recensioner "När barn och unga rymmer är det en varningssignal som vuxna måste ta på allvar. Hoppas är en viktig bok som ger en röst åt unga som tappat förtroendet för vuxenvärlden." ? Medarbetare på Stockholms Stadsmission "en välskriven roman med bra tryck." ? Dagens Nyheter "en solklar bladvändare" ? Expressen "På sitt rappa raka språk målar hon upp en verklighet många av oss helst inte vill se, samtidigt som det är svårt att lägga ifrån sig boken." ? Hallands Nyheter "hon (Anderberg Strollo) har lust, list och driv" ? Sydsvenskan "Åsa Anderberg Strollo lyckas balansera ett starkt engagemang för unga utsatta med en stark och träffande gestaltning av en ung tjej som söker sin egen väg." ? Gaudeamus
Hoppas är en ungdomsbok som handlar om en 16-årig tjej, Jonna, som rymmer hemifrån för att starta ett nytt liv i Stockholm. Väl i Stockholm börjar hon inse att det inte är så lätt att hitta jobb/bostad och blir därför hemlös. Under boken får vi följa Jonna under några veckor och hennes nya liv tillsammans med en del andra ungdomar som har det svårt.

Dock tyckte inte jag att det hände så mycket i boken, man väntade liksom hela tiden på en vändning som aldrig kom. Under hela tiden funderade man på hur det skulle gå i slutet men det blev som aldrig något riktigt slut. Boken hade många obesvarade frågor när boken tog slut dessutom som t ex vad som hände med Elina och hennes rum, Jonnas mamma, Minkeln osv. Det var även svårt ibland att hänga med i dialogerna om vem som sa vad.

Men under bokens gång så vart man nyfiken på vad som skulle hända härnäst, det var slutet som vart den stora besvikelsen tyvärr.