Allt som blir kvar

Bok av Sandra Beijer
Allt som blir kvar av Sandra Beijer handlar om olycklig kärlek och ungdomsliv. Huvudkaraktären Matilda blir plötsligt lämnad av sin pojkvän och hennes liv rasar samman. Livet utan honom känns tomt och hon ifrågasätter vem hon är utan honom. Hon känner sig vilsen och väldigt ledsen. Hennes kompis finns där för att prata och muntra upp henne.
Allt som blir kvar av Sandra Beijer är en träffsäker skildring om hur det är att vara ung i Stockholm. Det är hennes andra roman och även denna handlar om ungdomslivet och känslor. I denna bok är det fokus på känslorna som uppstår när man gör slut.

Boken handlar om Matilda som blir lämnad av sin pojkvän. Uppbrottet lämnar henne med en enorm sorg, men även en tomhet och många frågor. Hon funderar på sin egen identitet. Vem är hon nu när de inte längre är tillsammans? Hennes bästa vän hjälper henne igenom smärtan genom att prata ut och ta med henne på saker som får henne på andra tankar. Boken skildrar olycklig kärlek och hur det är att vara tonåring och känna sig vilsen.

Författaren Sandra Beijer har tidigare gett ut en bok "Det handlar om dig". Hon har sedan länge drivit bloggen "9 till 5" som är en av Sveriges populäraste bloggar. Jag har inte läst hennes blogg, men jag läste hennes första bok. Den tyckte jag hade tunn handling, men i "Allt som blir kvar" lyckas hon verkligen bättre med handlingen. Boken har hög igenkänningsfaktor och beskriver träffsäkert åldern i gränslandet mellan tonåring och vuxen.

Det bästa med Sandra Beijers böcker är språket. Hon har en poetisk stil och skriver målande. På ett mycket skickligt sätt lyckas hon porträttera det som många har svårt att sätta ord på - känslor. Hon beskriver den irrationella sorg som uppstår vid ett uppbrott. En mycket välskriven och slagkraftig bok som jag rekommenderar till tonåringar såväl som vuxna.
En dag i juli gör Matildas pojkvän slut. Bara så där och sen är det inte de två längre. Hela Matildas värld vänds upp och ner, hon vet inte ens vem hon är utan honom. Till hennes undsättning dyker hennes bästa vän Miron upp. Han ska till vilket pris som helst vända tillbaka hennes värld igen och tillsammans gör de upp en plan. Om 30 dagar ska Matilda inte vara ledsen längre, men hur ska man någonsin kunna bli glad igen när ens hjärta är helt förstört och när man inte längre har en aning om vem man egentligen är?
-
Men AJ vad ont det gjorde i mitt hjärta, kropp och själ när jag läste ”Allt som blir kvar”. Ja jäklar vad det känns, vartenda ord av den smärta Matilda känner går rakt in i mig. Det är mörkt, det är destruktivt men så bra! Och på samma sätt som smärtan känns så berörs jag också av det fina med kärleken och att kärleken kan finnas på så många olika platser i ens liv. Tänk vad man kan tro att ingenting någonsin kommer att bli bra igen, att man för alltid kommer att må så här dåligt men sen helt otroligt nog så går det ändå över. Men det måste få ta tid och det måste få göra så ont som det faktiskt gör att bli lämnad och få sitt hjärta krossat. Denna lilla bok glömmer jag inte i första taget, den kommer att finnas kvar ett tag i mina tankar om inte väldigt länge.