Det handlar om dig

Bok av Sandra Beijer
"Det handlar om dig" av bloggaren och författaren av Sandra Beijer handlar om den första stora kärleken. Boken handlar om en femtonårings känslor och utspelar sig i Stockholm. Oro, förtvivlan, lycka och många andra känslor gör att hon håller på att sprängas. Kärleken har en otrolig makt och kan förändra en människas liv.
En ungdomsbok om den första stora tonårsförälskelsen. Poetiskt språk med många vackra formuleringar. Handlingen är dock ganska platt.
Det handlar om dig är en historia om den första stora kärleken. Språket är vackert, utan tvekan, men berättelsen är ganska tunn i sig. Den lämnar tyvärr inget permanent intryck och jag kan tycka att det märks att det är en debutroman. Jag gillar de korta kapitlen som gör den väldigt lättläst och perspektivet med jag och du, men jag hade önskat mer dialoger för det känns inte riktigt som att vi får lära känna huvudkaraktärerna. Det är lite för mycket alkohol och rökning, och trots vad Sandra Beijer sagt så romantiserar den både alkohol, cigaretter och den ”typiska tonåringen”. På något konstigt sätt gillar jag den ändå, trots att jag inte kan relatera till huvudkaraktären. Det handlar om dig är en fin bok men jag tror att jag hade gillat den bättre när jag var tonåring.
"Det handlar om dig" är en ungdomsroman skriven av bloggaren och författaren Sandra Beijer. Boken handlar om den första kärleken. Den kärlek som förändrar livet och känslor som svämmar över. Huvudkaraktären är 15 år, men boken riktar sig till såväl ungdomar som vuxna. De flesta kan relatera till hur det känns att vara kär på riktigt för första gången.

Denna poetiska bok beskriver en femtonårings känslostormar. Extrem lycka blandas med förtvivlan, oro och sorg. Upphetsning varvas med nervositet. En stor del av boken utspelar sig på olika fester. Festnätter med stulen alkohol och smygrökning verkar vara författarens idé om vad femtonåringar har för sig. Överlag är berättelsen väldigt tunn och händelseförloppet är ganska otydligt. Varje kapitel är i princip en fristående novell vilket gör det till en mycket lättläst bok. Jag hade önskat att karaktärerna utvecklades mer. Författarens beskriver känslorna mycket ingående, men lämnar läsaren undrande om vem personen egentligen är. Det är svårt att relatera till huvudpersonen och jag tror framför allt att det är på grund av festmiljön. Jag ser det även som något negativ att det är så stort fokus på alkohol och rökning i denna bok. Även om det är verkligheten för många ungdomar så känns det överdrivet. Det behövs inte fylla för att dessa känslostormar ska upplevas.

Bokens stora fördel är det fina språket. Beijer skriver vackert om känslor med kreativa formuleringar. Det känns som att varje ord är väl genomtänkt och har en betydelse. Det ger en varm känsla som många kan relatera till. Trots att handlingen och miljöbeskrivningarna är ganska oinspirerande är boken ändå väldigt fin.