Du, bara

Bok av Anna Ahlund
"Frank, det här är min lillebror John." Han tittar upp och ser på mig. Jag håller andan. Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blicken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval. "Hej John." Du, bara är en romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Och ett krossat hjärta i bagaget, vilket krånglar till saker. Det handlar också om en bästis, ett båthus, en pappershandel, ett hustak med utsikt över hela Uppsala, Nick Drake, Räddaren i nöden, tusen papperstranor och trädgårdsrosor från Svartbäcken. Och så en hel del sex. Du, bara är en smärtsamt ärlig och vacker debut om hur kärleken alltid gör som den vill.
Min fru älskar den här boken och har många gånger sagt att den är värd att läsas om man gillar kärlek och HBTQ.
Rekommenderas för den som vill läsa böcker med hbtq+ karaktärer
John, en sextonårig pojke, faller pladask för den några år äldre Frank. Han med de intensiva ögonen, det svarta håret och de svarta tajta jeansen. Johns dragningskraft till Frank är olikt något han någonsin känt förut och det vekar som att Frank trånar efter John lika mycket som John trånar efter Frank. Dock finns det ett problem som är svårt att komma runt: Caroline, Johns storasyster har nämligen också siktat in sig på Frank. Hon är en bestämd kvinna som oftast får sin vilja igen, så när hon själv börjar dejta Frank är det inga tvivel om vad det är hon vill ha. Men kan John verkligen visa hänsyn till sin syster vilja när de känslor han känner för Frank aldrig har fyllt hans inre tidigare?

Ahlund hjälper läsaren att orienterar sig igenom boken med ett lättläst och samtidigt skickligt språk som är lätt att följa. Det är något extra utan att bli för mycket. Vid första anblick kan handlingen verka som mycket vanlig för en ungdomsbok, men den ihållande upptrappningen av händelser, de oförutsebara vändningarna i händelseförloppet och den saliga men samtidigt krossande föreställningen av en förälskelse håller boken levande. Tillsammans med karaktärerna runt John och Frank följer man med i en oerhört verklighetstrogen handling och den känslomässiga igenkänningsfaktorn gör att man på ett djupare plan känner sig sammanbundna med karaktärerna. När karaktärerna skrattar då skrattar man själv, när de gråter så faller det en tår ner för ens egna kind och när de får sina hjärtan krossade så kan man inte undgå att själv känna hur en liten spricka formas i sitt eget hjärta. Ge boken en chans, det är det beslutet den dagen du aldrig kommer ångra!
Boken rör sig kring huvudpersonen John, som är 16 år som under sommaren lär känna den 18 årige Frank och faller som en fura. Men Frank har sitt bagage och har precis börjat komma tillbaka efter en period då han mått väldigt dåligt. Han är helt klart intresserad av John, men vet inte om han vågar öppna upp sig för kärleken, för han orkar inte bli sårad igen. Författaren har ett lätt språk som hon väver in fantastiskt fina detaljer och beskrivningar. Jag tänkte genom läsningen flera gånger att ”wow, vilken mening” och det blev aldrig tråkigt utan handlingen vindlade vidare i tonårens trånande första kärlek. Karaktärerna är underbara. Handlingen centrerad kring deras relationer. Jag kunde minnas mina egna känslor i tonåren av att tråna och vara olyckligt kär, läsningen väckte många minnen och mitt hjärta värkte för John och Frank. På det hela taget en urmysig bok som jag är jätteglad att jag läst! Har du inte läst den, gör det!