Little Bee

The Other Hand
Bok av Chris Cleave
Little Bee är en berättelse om två kvinnors livsöden. Little Bee är en ung nigeriansk flyktingflicka, som kommer till England utan någon som tar emot henne. Sara är en brittisk ensamstående kvinna med en liten son. Deras liv är ungefär så olika som två liv kan vara, men på grund av ödets nycker är deras livsresor sammanlänkade.
Fin bok som tar sig an hur det är att komma som flykting till ett land på ett lite annorlunda sätt. Storyn som föreligger historien blir som en ursäkt för att kunna ge en inblick i hur en flykt och ett nytt liv kan te sig.
Detta är en av de mest gripande böcker jag läst, någonsin. Som tonåring kunde jag uppslukas helt och hållet av böcker, och hade ofta svårt att lägga ifrån mig det jag läste. Som vuxen händer det allt mer sällan att jag hittar en bok som drar in mig så fullkomligt i handlingen. När jag läste Little Bee blev detta ett problem. Jag hade otroligt svårt att lägga undan den, men samtidigt är handlingen bitvis så hjärtskärande att jag hade lika svårt att läsa vidare. Cleave lyckas med konststycket att ofta få mig att känna både behovet av att pausa och läsa vidare simultant, vilket orsakade en hel del inre strider. Delvis är detta på grund av handlingen där vi får följa två, på väldigt olika sätt, smärtsamma kvinnoöden. Men det är också på grund av sättet på vilket Cleave skriver, lättsamt och bitvis riktigt humoristiskt beskriver han händelser och känslor jag förhoppningsvis aldrig kommer erfara. Balansen mellan lättsamt och nattsvart är imponerande, och det är den som får mig att växla mellan att i ena sekunden fnittra åt språkförbistringar för att fulgråta över världens grymhet och orättvisa.

Boken skildrar två parallella historier, som tvinnas samman. Den ena är berättelsen om den nigerianska flyktingflickan Little Bee. Efter två år på en flyktingförläggning stiger hon ut på engelsk mark, utan någon anknytning till detta nya land. Allt hon har är ett vattenskadat visitkort från en man hon en gång mötte på en strand i Nigeria. Jag följer henne genom byråkratiska akrobatkonster, språkförbistringar och får genom återblickar berättat om de händelser som fick henne att fly sitt hem.

Den andra berättelsen handlar om brittiska Sarah, hennes bitvis komplicerade kärleksliv och lilla son. Sarah är nyblivet ensamstående, med allt vad det innebär, dessutom bär hon på smärtsamma minnen från ett möte några år tidigare. Genom hennes ögon, tankar och minnen får jag gång på gång tankeställare om hur jag själv ser på världen och om hur jag skulle agera i olika situationer.

Sällan har jag varit så tacksam över att ha vuxit upp i den trygghet som ett demokratiskt land erbjuder som efter att ha denna bok. Sällan har jag heller behövt återhämta mig så mycket efter avlutad läsning. Little Bee är en av de mest perspektivgivande böcker jag läst vad gäller mig och min lott i världen.