Stanna hos mig

Stay With Me
Bok av Ayòbámi Adébáyò
"Brännande, gripande och rakt igenom underbar!" Margaret Atwood Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer. Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan. Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar. Ayòbámi Adébáyò föddes i Lagos, Nigeria. Hon är litteraturvetare och litteraturskribent. Stanna hos mig är hennes debutroman, den fick ett fantastiskt mottagande när den utkom i Storbritannien, blev nominerad till Baileys Women"s Prize for Fiction och har hyllats av recensenter och läsare.
Det här är en otrolig stark berättelse om ett helt annat liv i en helt annan kultur och långt bort från min egen livsverklighet.
Yejide och Akin lever mellan moderniteten och förpliktelser mot släkten på båda sidor. Vidskapelser och traditioner spelar fortfarande en stor roll och trycker ner individualitet. Värdet av ett äktenskap och av en kvinna baseras på hennes livmoder. Har hon många barn är alla nöjda, men har hon inte det, då är det hennes fel. Någonting är fel med henne att inget barn vill bo där i magen. Yejide blir allt mer förtvivlat och söker upp helare och alla möjliga skojare och vandrar upp för en berg för att äntligen bli gravid, samtidig som hon måsta handskas med den nya rollen som första fru och en annan kvinna i hennes mans liv.
Det berör djup och är en hjärtskärande berättelse om ett äktenskap som håller på att kvävas av alla förväntningar och barnlösheten.

En kvinnobild som präglas av att förminska sig själv och underkasta sig maken, traditionerna, andra fruar i hushållet och gamla släktingar.
Andra hälften av boken är ännu mer hjärtskärande

Rekommenderas starkt
Rekommenderas för den som är intresserad av andra kulturer
En fantastiskt finstämd berättelse från Nigeria på 1980-talet. Den hamnar om barnlöshet och hur nigerianska kvinnor bemöttes i det under den tiden i Nigeria. En vardagsbeskrivning med inslag av kärlek, hopp, förtvivlan, sorg och svek.
En bok som känns utan att den stannar kvar i känslorna och grottar ner sig i dem. Boken lunkar på i långsam takt genom vardagen för Akin och Yejide och språket flyter lätt.
Språket är inte hundra utan snarare något platt och enkelt. Inget fel med det få historien så gott som berättar sig själv. Otroligt gripande.
Akin och Yejide träffas på universitetet och blir stormande förälskade. När de varit gifta i 4 år och ännu inte fått barn och har fått svar från läkare att det inte finns några medicinska skäl till varför graviditeten uteblir stiger Akins mamma in med förslag om brygder och hopkok av diverse slag och Yejide startar t o m en pilgrimsfärd för att något ska hända, men inget hjälper.
Då presenterar släkten, som är övertygad om att Yejide är orsaken till barnlösheten, en ung kvinna som ska bli Akins hustru nummer 2. Det anses nämligen, på alla sätt och vis, att om hon föder Akin ett barn kommer det säkerligen att ”smitta av sig” på Yejide så hon också blir gravid.
Yejide blir förtvivlad och Akin vill absolut inte, men vågar inte gå emot släkten och resultatet blir förödande. Svek, otrohet, gräl och bitterhet. Ska Yeijide och Akin hitta tillbaka till varandra och sin kärlek?
Det här är en helt underbar bok (jag läste ut den på några timmar). Dialogerna är rappa, råa och känslofyllda, personer och platser väl beskrivna (jag tycker mig känna av sinnesstämningar och t o m känna dofter och stanker) och det är intressant att få ta del av en så, för mig, annorlunda kultur och samtidigt få inblick i oroligheterna politiskt i Nigeria under 80-talet.
Läs den!