Andras vänner

Truly Madly Guilty
Bok av Liane Moriarty
En grillkväll, sex ansvarsfulla vuxna, tre gulliga ungar och en liten hund.Vad skulle kunna gå fel? Clementine och Sam har det bra tillsammans. De har två små döttrar, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en av sitt livs viktigaste provspelningar.Clementine och den mer reserverade Erika har varit vänner sedan de var små. De känner varandra utan och innan men hamnar ofta på kollisionskurs med varandra. Så när Erika nämner att de alla blivit inbjudna till en grillkväll hos grannarna Vid och Tiffany, som med all säkerhet kan lätta upp stämningen, tackar Clementine och Sam ja på en gång.Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning. Och efteråt kan ingen av dem sluta undra: Vad skulle ha hänt om vi inte hade gått dit?I Andras vänner riktar Liane Moriarty sin skarpa blick mot tre på ytan lyckliga familjer. Hon berättar om kärlek, säktenskap, föräldraskap och vänskap, visar vad skuldkänslor kan göra med den starkaste av relationer och hur det vi inte säger påverkar oss mer än vi tror.Nominerad till Årets bok 2017.
Boken handlar om två vuxna barndomsvänner och deras relation. En grillkväll händer något oväntat. Något som etsar sig fast i minnet hos alla inblandade. Man får följa alla de inblandande före, under och efter "incidenten". Boken tar oss med till de två huvudpersonernas barndom och vidare fram till där de befinner sig idag.

Det är en spännande bok. Boken hoppar i tid och puzzelbit läggs till puzzelbit. Sakta växer bilden fram av vad som hände och hur alla tänker och mår före och efter det som inträffade. Alla personbeskrivningar känns ganska trovärdiga och alla människor är beskrivna med värme. Boken visar också hur komplext livet och relationer kan vara. Det är lätt att sätta sin in i deras olika situationer. Det här är första gången jag läser en bok av Liane Moriarty men jag ser redan fram emot att läsa fler böcker av henne.
Liane Moriarty är en av mina nya favoritförfattare, men jag tyckte inte riktigt lika mycket om den här boken som Stora små lögner och Öppnas i händelse av min död.

Andras vänner handlar om tre par som träffas för en mysig grillkväll. Redan från början får man veta att någonting gick väldigt snett under grillkvällen och att det påverkade alla de inblandades liv.

Det här upplägget är så himla bra och påminner om Stora små lögners handling. Problemet här är att författaren drog ut på mysteriet med grillkvällen alldeles för länge. Det tar mer än halva boken innan händelsen avslöjas, vilket bara är frustrerande. När händelsen väl inträffar tar boken verkligen fart och blir väldigt känslosam.

Utöver det här problemet tycker jag att det var lite för många karaktärer och teman i boken, vilket gjorde den spretig.

Jag älskar ändå författarens skrivstil och karaktärsbeskrivningar - hon är helt fenomenal på att skriva intressanta och levande karaktärer. Trots bokens brister är jag ändå glad att jag läste den.