Himmel över Alaska

The Great Alone
Bok av Kristin Hannah
Boken handlar om trettonåriga Leni, en tjej som befinner sig mitt i en omtumlande tid både genom att växa upp i slutet av 1970-talet och att vara tonåring. Som om inte det skulle vara nog sitter hon också fast i en dysfunktionell familj. En historia om mänsklighet och värme tar plats i ett vinterlandskap.
Vilken fantastisk bok och vilket öde!

Miljöbeskrivningarna är helt makalösa och man kan verkligen förställa sig hur det ser ut.

En bok innehållande allt man kan önska av en bok; kärlek, mörker, rädsla, avsky och skam!

En av de bästa böckerna jag någonsin läst!
Blev rekommenderad boken av en kollega och från första sidan var jag fast. Hannahs beskrivningar av både miljö och personer är så målande att det nästan känns som jag själv besökt Alaska bara genom att ha läst boken. En perfekt blandning och skildring av lycklig och olycklig kärlek och vad den kan göra med en själv och relationer. Det går inte att göra annat än att känna för Leni och hennes livsöde samtidigt som jag förundras av hennes styrka och svaghet.
Lenis pappa ärver mark och ett hus i Alaska och den lilla familjen flyttar dit. Ortsborna sluter snabbt upp och hjälper familjen att förbereda sig inför den kommande vintern.
Kommer Lenis pappa äntligen kunna slå sig till ro här i Alaska, och hur väl förberedd kan man egentligen bli för en vinter i vildmarken?
Lenis pappa är krigsveteran och familjen har det inte helt lätt. En dag bestämmer han sig för att familjen kommer att få ett bättre liv i vildmarken i Alaska. Dit när det alltså av för Leni och hennes föräldrar.

En enorm omställning blir det att flytta till en isolerad och avskild plats där naturen styr. Ett hårt liv bland hårda människor och många faror.

En bok jag tyckte mycket om med trovärdiga personbeskrivningar och fantastiska naturskildringar.
Jösses vilken bok! Vilken kamp! Vilken storslagen fantastisk miljö! Jag har alltid velat åka till Alaska. Efter att ha läst boken MÅSTE jag åka till Alaska. Boken handlar om en familj som på 70-talet ärver en stuga i Alaska och vill ha en nystart i livet. Men livet i Alaska är inte på samma sätt som livet i sseattle har varit. Läs den är mitt starkaste råd!
Vietnamveteranen Ernt får ärva ett hus i Alaska , av sin kompis från kriget . Han flyttar dit med sin fru Cora o 13 åriga dottern Leni Ernt lovar o bedyrar att HÄR ska allt bli bra. Och allt börjar bra De förbereder sig för vintern o Leni träffar en jämnårig pojke som blir hennes själsfrände , men när vintern kommer så sänker sig mörkret både inuti Ernt o utanför fönstrena Beskrivande storslagna vyer o bra karaktärer En roman om att växa upp under hårda prövningar Man sveps med i historien lätt även om den var seg bitvis Kan verkligen se att den skulle bli en bra film Precis som hennes bok Näktergalen Vilken jag älskade o sträckläste
Vilken bok!
Om ni har möjlighet så måste ni läsa denna bok.
Kristin Hannah skriver ju alltid väldigt bra romaner med fina persongallerier och fantastiska miljöskildringar. Och alltid en bra och minnesvärd historia som berör. Här är det ännu bättre än vad det brukar vara. Jag blev golvad av de fascinerande beskrivningarna av det vilda Alaska. Så naturskönt och sådana otroliga omgivningar.
Och hon beskriver den självvalda ensamheten så bra, som man kan uppleva när man är helt själv uppe på ett berg eller rider i vildmarken.
Att vara ett med naturen och älska varenda minut av det.

Boken handlar om Leni som flyttar med sin mamma och pappa till Alaska då de ärver en liten stuga där.
Hon är van vid ett kringflackande liv då hennes pappa mår dåligt efter att ha varit fånge utomlands då han var militär och har svårt att rota sig.
Hon har inga förväntningar på sitt nya hem men de möts av vänlighet och får många nya vänner.
Snart blir det tydligt att det som är farligt finns inom husets väggar..
Under åren som går förstår Leni att den himlastormande förälskelse som föräldrarna har inte är sund och hon förstår att allt inte är svart eller vitt och att det kan vara svårt att lämna någon, trots att han slår, för att man älskar honom.
Vi får följa familjen under flera år. Leni som blir nära vän med en kille i klassen och det som utvecklas mellan dom, hur hårt livet är i Alaska med samling av mat och jakt på sommaren för att överleva den hårda, långa och mörka vintern.
Livet är tufft och många saker händer som gör boken svår att lägga ifrån sig.
Det sägs att det finns hundra sätt att dö på i Alaska...

Trots det vill jag åka dit. 😊
En underbar bok som man önskar aldrig ska ta slut. Den handlar om kärlekens och vänskapen styrka och naturen och våldets makt
Innan jag läste Himmel över Alaska av Kristin Hannah hade jag läst alla fina omdömen om denna bok. Förväntningarna var höga och jag var noga med att välja rätt tillfälle för att ta mig an denna, nästan 550 sidor långa, roman.

Inledningsvis blev jag intresserad men inte fascinerad. Jag blev nyfiken men inte hänförd. Men jag kände ändå att, "det här är bra"; historien, karaktärerna, miljöbeskrivningarna, gestaltning, språket och dispositionen. Ju mer jag lärde känna huvudpersonen Leni och hennes familj samt de nya bekantskaper som kom att bli oerhört viktiga för dem, blev jag mer och mer fängslad och kände att jag förstod alla lovord. Jag blev fast.

Historien kretsar kring Leni, 13 år, vars pappa bestämmer att familjen ska flytta till Alaska, till en ärvd gammal stuga som sedan länge varit eftersatt och som saknar el och vatten.

De finner sig tillrätta och börjar trivas med sin nya tillvaro. Leni blir vän med en jämnårig i skolan och familjen lär känna ortsbefolkningen. Dock lider Lenis pappa efter Vietnamkriget, som förändrade honom. Han är rastlös, blir av med alla jobb han lyckas skaffa, flyttar från plats till plats och familjen är hela tiden på sin vakt för att inte falla offer för hans vredesutbrott.

Boken är en fantastisk naturskildring och beskriver på ett plågsamt sätt hur trasiga relationer formar synen på livet och på sig själv och på vad kärlek är. Den visar hur viktig tillhörighet är för en människa och hur en kan finna trygghet i hoppet. Den skildrar kärleken till sitt barn och hur stark en förälders drivkraft är för att skydda det.

Den här berättelsen är oerhört stark. Det är få böcker som får ögonen att tåras för att känslan når fram till läsaren så tydligt, men detta är en sådan bok. Den beskriver styrka och på samma gång svaghet, kärlek och ledsamhet och skildrar hur längtan efter att bli älskad är oerhört stark drivkraft.

Jag ser mycket fram emot att läsa mer av den här författaren. Den här håller hög nivå och är en bok jag kommer minnas.
Leni är tretton år när hennes impulsiva pappa bestämmer sig för att hela familjen ska flytta till Alaska. Det är inte första gången som familjen flyttar, så detta blir ytterligare ett försök att få ordning på allt. Den första tiden verkar lovande och Leni finner sig snart en ny vän, Matthew. Men när vintern kommer, som familjen är illa rustade för, så hårdnar villkoren och mörkret sänker sig över den lilla familjen. Detta är första gånger jag läser en av Kristin Hannah’s böcker och vilken läsupplevelse! Hannah sägs vara en mästare på att skildra komplicerade relationer, och inte bara detta har hon lyckas med i ’Himmel över Alaska’. Även en levande miljöbeskrivning av en tuff och annorlunda uppväxt samt alla faror som existerar i vildmarken har gjort Alaska till en egen karaktär. Den första delen av boken kändes som en evig lång detaljerad naturbeskrivning och blev därför lite tungrodd. Jag hade önskat att historien var lite med händelserik. Som tur uppfylldes min önskan, och sedan kunde jag inte lägga ifrån mig boken. Vi får följa Leni från att hon 13 år tills hon blir en vuxen kvinna och man kan inte annat än känna en enorm sympati med allt som hon får utstå under sin uppväxt. Leni´s pappa, Ernt, som varit med i Vietnamkriget lider av posttraumatiskt stressyndrom som kan pågå i decennier efter den traumatiska händelsen (enligt medicins forskning), något Leni och hennes mamma får erfara under tiden de spenderar tillsammans i Alaska. Läsningen kan kännas tung, men dock så viktigt att belysa ett ämne som våld i hemmet. I takt med att Leni blir äldre och börjar drömma om ett annat liv, utvecklar sig historien men innebär också att en möjlig katastrof är oundviklig. ’Himmel över Alaska’ är en mörk historia med så många olika inslag som våld i hemmet, isolering, vänskap, kärlek, och överlevnad i ett tufft klimat, men fortfarande en fantastisk berättelse som är ren och skär läsglädje. Historien kommer att stanna kvar hos mig länge.
Intressant bok om en dysfunktionell familj. Hur pappan håller familjen i ett järngrepp. Boken var spännande hela vägen.
Ett bra och målande språk, som gjorde boken lätt att läsa.
Mycket bra bok om det hårda livet i Alaska för en familj som lämnar sitt gamla liv,de är inte beredda på vad som väntar dom.
Man får följa Leni från tidiga tonår. En gripande bok om en flickas öde i Alaska. Jag tror vi i Sverige kan relatera en del till livet i Alaska i det avseendet hur det är att leva en stor del av året i mörker. Jag tycker boken var bra från början fram enda fram till slutet.
Detta är en sådan där bok som en inte vill ska ta slut. Här finns det mesta som skall finnas i en bra bok, kärlek, sorg, spänning, fantastiska naturskildringar. Men också en realistisk beskrivning av våld i nära relation. Boken handlar om Lenora och hennes familj som flyttar till Alaska. Vi får följa hennes familj från under tiden som 13-åring till vuxen och hur de lever sitt nya liv i Alaska med allt vad det innebär. Boken är mycket välskriven och har ett bra driv och är svår att lägga ifrån sig. En härlig läsupplevelse.
Oerhört välskriven bok som behandlar känslan när du inser att allt inte är helt bra i din familj. Att kärlek är något underbart men även kan vara något oerhört mörkt.
Himmel över Alaska av Kristin Hannah
Leni är uppvuxen i en orolig familj, de har flyttat många gånger. Nu är Leni 13 år och åter ska familjen flytta. Denna gång går flyttlasset till Alaska, hennes pappa har ärvt en liten stuga i vildmarken av en stupad kamrat från Vietnamkriget. Illa förberedda på det hårda livet i Alaska stannar familjen och hittar sin plats. Men det är hårda villkor, hoten finns i naturen omkring, hos rovdjuren men även inom familjen. En bok om starka känslor, stor kärlek, stark vänskap och en del våld. En bok om att finna sätt att överleva i en hård värld. Alaska är vackert beskrivet och vänskapen och solidariteten mellan de människor som bor i det lilla samhället är stor. Slutet kändes en smula tillrättalagt. Men fram till dess är det en underbar berättelse som jag varmt rekommenderar.
Den här var svår att läsa för jag blev oerhört frustrerad över relationerna, speciellt mellan mamman och pappan. Jag blev arg flera gånger och trodde att jag skulle behöva lägga ifrån mig boken.

Författarens skildringar över Alaska gjorde att jag var där och nästan kände kylan... puh! Mycket skickligt gjort.
Himmel över Alaska är en bok som stannar länge efter man läst sista sidan. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och man får verkligen en bra bild över både platser men också hur man levde.
Hela boken är oförutsägbar och du kommer inte tycka att den är lång alls, även fast den är över 500 sidor.
En väldigt bra och läsvärd bok!
The Great Alone, skriven av den prisbelönta författaren Kristin Hannah, har redan tagit världen med storm. Trots att boken är utgiven så sent som 2018 och inte översatt till speciellt många språk än så har den redan lockat hundratals läsare.

Historien utspelar sig i slutet av 1970-talet i USA. Den handlar om Leni, en trettonårig tjej som har vanliga tonårsproblem och, som om inte det skulle vara nog, en dysfunktionell familj. Hon är ensambarn och hennes föräldrar har allt annat än en lätt relation. Deras stormiga äktenskap påverkar i allra högsta grad Leni också. Dessutom präglas hela berättelsen av Lenis pappas upplevelser under Vietnamkriget som han ganska nyligen kommit tillbaka ifrån.

En av bokens stora fördelar är att en hel del av karaktärerna skulle kunnat bli förminskade och mer eller mindre enbart framställda som offer. Nu upplevs de som mer än bara offer för sina omständigheter vilket är nyskapande på många sätt.

Även om stora delar av berättelsen är skrivna ur Lenis perspektiv så är hennes föräldrars perspektiv beskrivet på ett sätt att det går att känna igen sig och förstå deras val och förhållningssätt också. Familjen flyttar till Alaska med förhoppningar om ett bättre och enklare liv, men det blir kanske inte riktigt som de har tänkt sig.

Den här boken rekommenderas varmt. Den kommer med stor sannolikhet bli en riktig klassiker. Den tar upp många viktiga frågor och den handlar om både våld i nära relationer, mänsklighet och mycket värme. Boken passar en bred målgrupp både på grund av att boken är skriven på ett sätt som gör att ungdomar likaväl som vuxna kan förstå och ta till sig boken. Dessutom beskrivs landskapet och människorna i Alaska på ett väldigt färgrikt sätt, det ger boken ännu en extra dimension.

Boken är definitivt en sträckläsare, det är väldigt lätt att bli sittande med den och den är svår att lägga ifrån sig. Karaktärerna och miljöerna är skildrade på ett sätt som gör att du känner för och med alla mer eller mindre. Persongalleriet innefattar ganska många fler än bara Leni och hennes familj och allt eftersom dyker det upp karaktärer och vändningar som du som läsare kanske inte räknat med från början.