Queenie

Bok av Candice Carty-Williams
Queenie bor i London och är 25 år. Hon jobbar på en dagstidning och jobbet ... tja, det går väl helt okej - men inte lysande. Dessutom har hon precis blivit dumpad. Med Tinder som vägledande stjärna söker hon tröst på alla sämsta möjliga platser. Och som ung, svart kvinna i en sexistisk och rasistisk värld, lyckas hon lägga ut en hel del krokben för sig själv.
Queenie är en londontjej med rötter i Jamaica. Hon känner sig som en udda fågel på jobbet på tidningen där hon arbetar mycket på grund av sin bakgrund och sitt utseende. Med en trasslig uppväxt i bagaget och ett rörigt uppbrott försöker hon finna sin väg i livet. En historia som vid första anblicken är chic-lit, men betydligt mörkare.
En bok att läsa, för att sätta sig in i en svart kvinnas verklighet! Starkt rekommenderad, då den lyser problem som psykisk ohälsa och rasism.
Många viktiga ämnen tas upp i boken, bland annat om psykisk ohälsa, om sexuella övergrepp och om den vardagliga rasism svarta kvinnor utsätts för. I övrigt tyckte jag storyn var svag, krystade dialoger och töntiga sms-konversationer. De sista kapitlen gjorde boken bättre, de var fina.
Jag trodde ärligt det nästan var någon som hade skrivit om min upplevelse hos gynekologen där i början av boken. Varit med om nästan likadan händelse.
Boken har ett rapt sätt, öppet, nästan som en vännina du pratar förtroligt med.
Den visar olika aspekter av ett liv. Ett kämpande liv. Denna bok ger så mycke. Tänkvärd. Man sitter med hjärtat i halsgropen. Man skrattar. Man förundras. Tårar.
Den är fylld av mycke. Läsvärd helt klart.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
" Jag skakade huvudet i ett försök att bli kvitt det meningslösa minnet"
Väldigt bra bok, känner igen mig väldigt mycket i det författaren skriver och de huvudpersonen säger.
Queenie , 25 år, jobbar på tidning, har ett förhållande på paus och en snärjig relation till sin ursprungsfamilj och män. För hon träffar en del män under sin förhållandepaus. Och snackar mycket med sina vänner, om det mesta. Men en dag kommer allt över henne och det måste hanteras, kanske görs det bäst precis tvärtom? Med ursprungsfamilj och utan män? Eller?

Jag gillade boken men hade en helt annan förväntan på den så jag blev lite förvånad över .. glättigheten? Jag trodde den skulle vara mycket argare och hårdare. Ämnet är angeläget och det finns en charm och poäng med att boken inte är just så arg, den tilltalar kanske fler läsare på så sätt?
Boken om Queenie, som kort sammanfattat, blivit dumpad och ska ge sig ut på tinderdejter, är i allra högsta grad en aktuell och modern bok som är kopplad till BLM, och visar hur en ung mörkhyad kvinna har det och vad hon får stå ut med i samhället.
Förutom att det är en viktig bok där man får insyn om hur vardagen för mörkhyade (kvinnor) är, så tyckte jag att den kändes som en ung kvinnas blogg? Dejter, festande, smsande osv - totalt ointressant.
Rekommenderas ändå pga det viktiga ämnet, men som sagt - förvänta dig inget av historien.
Queenie Jenins är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och just blivit dumpad. Tillvaron är, helt enkelt, toppen. Med en svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Och vid sidan av de törnar hon stoiskt uthärdar som ung, svart kvinna i en sexistisk, rasistisk värld, gör hon ett rätt bra jobb med att lägga krokben för sig själv. Men utrustningen med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta.

Queenie är en vass, ärlig och brutalt komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

Boken, Queenie lyfter fram den utsatthet som svarta människor världen över blivit utsatta för. Den starka rasism och förnedring som vita människor främst utövar, och emellertid tar sig rätten till. Det är skrämmande. Queenie är en stark och vacker kvinna som aktivt jobbar för sitt eget bästa, - att vara den bästa version av sig själv. Hon står upp för den person hon är och tror på. Det ör en fantastisk roman som man måste läsa.

Bokens helhetsbetyg är 5 av 5. Queenie var helt enkelt enastående, rapp och lättläst, samtidigt som den är humoris, varm och kärleksfull.
'Queenie' av Candice Carty-Williams.

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London och arbetar på en halvstor dagstidning.
Hon och hennes sambo har nyligen tagit en paus. Tror hon. Egentligen har de gjort slut.
För att finna glädjen i livet igen, ger sig Queenie ut på Tinder, skumma dejter och samtidigt brottas hon med rasism, sexism på daglig basis. 📚

Denna bok har fått mig att skratta, bli generad och bli jävligt förbannad. Vid flera tillfällen.
Här har vi en debut som är kaxig, förbannad och humoristisk på samma gång. Klockren!

Författaren har skickligt blandat stora samhälliga problem med en stor dos humor och ett rappt språk. Vissa jämför 'Queenie' med Bridget Jones (som för övrigt är något av en favorit för mig) och jag kan hålla med till viss del. Dock är Queenie mycket mer feministisk och modig, medan Bridget Jones enbart är flamsig. -jämförelsevis.

Jag gillar hur boken är uppbyggd. Nutid som blandas med tillbakablickar. Tillbakablickar där jag som läsare får se att förhållandet mellan Queenie och Tom aldrig var särskilt stabilt och friskt, även fast Queenie själv tror det.

Riktigt bra bok. Den öppnar upp till funderingar. En del ångest och samtidigt ger den mig en käftsmäll då och då. Jag stör mig på Queenies naivitet vid många tillfällen men älskar henne som att jag känt henne i hela mitt liv. Jag har helt enkelt fått en ny vän genom denna bok. Precis så som det ska vara och kännas när man läst en bra bok som berör. 'Queenie' av Candice Carty-Williams får 5 av 5 bokryggar 📚📚📚📚📚
Queenie är en sådan bok som jag tyckte om mer än jag trodde att jag skulle göra! Jag tror att det beror på att boken känns så himla modern och eftersom jag mestadels gillar Queenie som karaktär! Jag gillar själva handlingen i denna boken, Queenie blir dumpad och börjar träffa en del olika killar, men uppskattar samtidigt att boken belyser många aktuella och viktiga ämnen så som rasism och sexism. I boken får man ständigt se hur rasismen faktiskt ser ut i vardagen, där rasistiska händelser sker i alla tänkbara situationer som ingenting! Boken tar även upp black lives matter-rörelsen, demonstrationer och polisvåld, vilket alla är otroligt viktiga och aktuella ämnen i dagsläget. Även om jag själv är vit och därmed slipper utsättas för rasism, får författaren mig verkligen att känna Queenies känslor, då hon lider av psykisk ohälsa eftersom hon är svart och därav ständigt utsätts för rasism och behandlas illa. Eftersom Queenie alltid anses vara mindre värd än andra pga sin hudfärg, nöjer hon sig med vilken uppmärksamhet som helst, vilket gör att hon låter sig själv behandlas illa. Hon står upp för andra och sig själv när det gäller ren rasism, men i andra tillfällen när män ger henne uppmärksamhet låter hon dessa behandla henne dåligt. Detta är väldigt sorgligt och är något jag tänkt mycket på i efterhand.
.
Jag rekommenderar denna bok till alla just eftersom man får så bra insyn i hur det är att leva med ständig vardagsrasism, och att alltid värderas mindre än andra. Denna boken belyser som sagt flera väldigt aktuella ämnen vilket gör att jag finner boken viktig och betydelsefull att läsa! Jag tyckte verkligen om denna bok, trots att den kunde bli lite småseg på sina håll.
Herregud vilken debutbok!!! Queenie är en otroligt bra bok som beskriver Queenies liv som en svart kvinna och att läsa om hur samhället ser på henne pga hennes hudfärg är sorgligt och overkligt och idag kan man (icke-svart) inte ens ana att folk blir fortfarande diskriminerad pga att de är svart!! I boken fick jag även kunskapen om #blacklivesmatter
Jag led även med Queenie som själv tror att hon är inte värd en bra och respektfullt förhållande och jag ville gå in i boken och krama henne och säga att allt kommer att ordna sig. .
Gillade verkligen (nästan) alla karaktärer i boken: Queenie, hennes kompisar Kyazike och Darcy, hennes starka morföräldrar som stod vid hennes sida när hon behövde det mesta. .
—————
Queenie är en perfekt underhållande, rolig och uppfriskande debut som jag rekommenderar varmt. Möjligtvis blir detta en av de bästa böcker jag läst i år. .
Queenie är 25 år och bor i London. Hon har just blivit dumpad och försöker komma över det genom tillfälliga relationer som får henne att må ännu sämre.
Queenie försöker överleva i en sexistisk och rasistisk värld. Hon har lojala vänner och en alldeles underbar jamaicansk mormor.

Boken innehåller humor men ibland fastnar skrattet i halsen. Jag grät, skrattade och blev arg.
Underbar bok.