Maria S

Användarprofil
En ung kvinna försvinner plötaligt från sitt hem. Kvar finns barn, make, tjänstefolk och mängder av blod men få ledtrådar.
Systrna Brontë nås av nyheten och har i huset en bekant, Mattie, så de ser en mljlighet att avlägga besök och få reda lite om vad som hänt, händer. Då de märker att mycket lite händer vad gäller polisarbete tar de saken i egna händer. Men, som fyra unga kvinnor på 1800-talet behöver de en täckmantel och de börjar därför säga att de jobbar för advokatbyrån Bell för att få folk att öppa sig, att ta dem på allvar!

En jättemysig bok, spännande och rolig. Jag ville läsa den snabbt men ville också vara del av miljön länge.
Och, så otroligt snygg framsida!

Hamnet

Bok av Maggie O'Farrell
Agnes och den inte vid namn nämnda fadern har tre barn, två döttrar och en son. När ena dottern blir svårt sjuk springer brodern runt och letar efter modern, farmodern, fastern men utan att hitta någon av dem. Pappan är i London och jobbar med sin teater. När Agnes kommer hem finner hon dottern svårt sjuk och all hennes uppmärksamhet går åt till att försöka lindra hennes plågor, få ned febern, få henne att överleva. När hon slumrar till en liten stund kommer en ovälkommen besökare som inte går tomhänt från sjukstugan.

HERRE.GUD!! Vilken bok! Årets första femma på goodreads för min del. Jag grät ned min kudde, topparna på håret var genomblöta. Vilket persongalleri och vilka miljöbeskrivningar.
Har ni inte läst den här så gör det bara.

Min mörka Vanessa

Bok av Kate Elizabeth Russell
När Vanessa är femton år börjar på hon internatskola. Där har hon en lärare, Jacob Strane som är tjugosju år äldre än henne. Han groomar henne, tafsar på henne, manipulerar henne till att tro att det är hon som äger deras "relation". Han får henne att tro att hennes liv är förstört om det kommer ut. Han är vansinnigt obehaglig och beräknande.
Vanessa blir arg när folk kallar henne offer, när de kallar Strane förövare, pedofil.
Sjutton år senare, styrkta av metoorörelsen börjar en del andra kvinnir komma ut och berätta att Strane begått sexuella övergrepp på dem. Vanessa blir ombedd att vara med. Men hon kan inte. Hon var ju aldrig ett offer. Hon var inte som dem.

Vilken jobbig bok. Fruktansvärd historia och tyvärr inte orimlig. Välskriven men av ämnet tung och jobbig att läsa. Men viktig tror jag. Mörk. Läs den, men var beredd på att den tar energi.

Vattendansaren

Bok av Ta-Nehisi Coates
Hiram, Hi, växer upp som slav, eller värvsarbetare som han själv kallar det, på sin fars plantage i Virginia. Moder är försvunnen, såld av fadern. Hi blir satt som sin halvbrors, Maynard, tjänare. Maynard drunknar och Hi försök att rädda honom misslyckas. Han överlever dock själv och hans speciella gåva, konduktionen, upptäcks. Denna gåva tar honom så småningom norröver som agent för Underjorden, där han jobbar om en slavarnas frihetskämpe. I honom brinner hela tiden en längtan efter att få hjälpa de två som betyder mest för honom i livet, Thena som han vuxit upp hos och Sophia, kvinnan han kommit att älska. De båda är dock kvar på faderns gård och att återvända dit innebär möjligen en viss fara? För Hi personligen men även för hela rörelsen.

Berättelsen är väldigt jordnära men med ett magiskt inslag, konduktionen - möjligheten att teleportera. Coates lyckas väva in den delen utan att göra en fantasybok av det. Boken är väldigt jordnära och tar upp en viktig del av de mänsklighetens historia som vi aldrig får glömma eller normalisera. Trots bokens råa historia är språket väldigt vackert och skört. Jag tyckte mycket om Vattendansaren och den kommer följa mig i tankarna ett långt tag framöver.

I hjärtats bibliotek

Bok av Phaedra Patrick
Martha Storm, runt 40 år, har ett vik på biblioteket. Hon har också en massa projekt hemma
- drakhuvud att laga, fiskar att ta hand om, kristallkronor att putsa, byxor att lägga upp.
Åt andra.
Hennes egna behov får ingen plats, är som obefintliga eller åtminstone väl dolda.
En kväll får hon en bok med en hälsning till henne från mormodern.
En hälsning skriven 3 år efter mormoderns död! Detta skakar om Marha och hon låter äntligen sina egna behov ta plats, hon höjer sin röst.
En mysig bok med lite mörker.

Vuxna människor

Bok av Marie Aubert
Boken handlar om Ida mitt i karriären, singel och barnlös. Hon har precis undersökt om hon hon skulle ha möjlighet att frysa in lite ägg till sen, senare, när det är dags för familj. Men först är det semester och hon ska ut till stugan och fira med systern och hennes familj och deras mamma som ska ansluta efter ett par dagar. Det visar sig gå sådär. Livet blir ju inte lättare bara för att det är sommar. Folk är de samma och gamla roller ligger nära till hands.
En bra och angelägen bok om familjerelationer. Kort men jobbig!

Queenie

Bok av Candice Carty-Williams
Queenie , 25 år, jobbar på tidning, har ett förhållande på paus och en snärjig relation till sin ursprungsfamilj och män. För hon träffar en del män under sin förhållandepaus. Och snackar mycket med sina vänner, om det mesta. Men en dag kommer allt över henne och det måste hanteras, kanske görs det bäst precis tvärtom? Med ursprungsfamilj och utan män? Eller?

Jag gillade boken men hade en helt annan förväntan på den så jag blev lite förvånad över .. glättigheten? Jag trodde den skulle vara mycket argare och hårdare. Ämnet är angeläget och det finns en charm och poäng med att boken inte är just så arg, den tilltalar kanske fler läsare på så sätt?

Familjen

Bok av Johanna Bäckström Lerneby
Under 10 år har författaren följt familjen "Al Asim" som med brottsliga metoder under många år styrt en av GBGs förorter där det bor många utsatta familjer. Myndighetssverige går samman för att komma till bukt med problemen som kan vara allt från att ta över källarföråd till utpressning till drogförsäljning till mord.
Dagsaktuell med tanke på senaste veckans skriverier om oroligheterna i området.
Intressant bok där vi får ta del av offrens sida, myndigheternas syn på saken samt släktens egna inställning.

Tullias värld

Bok av Kerstin Ekman
Jag trodde denna skulle vara rent skönlitterär, en berättelse om Tullia och hennes liv. Men boken är så mycket mer! Såklart är den ett dokument om Tullias värld men också en inblick i Ekmans studier och intresse för ämnet.
En väldigt välskriven och intressant bok.

Min syster, seriemördaren

Bok av Oyinkan Braithwaite
En kväll då Korede hade dukat upp en god middag framför tvn, vikt en servett och gjort sig redo för en lugn och skön kväll hemma ringde hennes syster, Ayoola och berättade att hennes pojkvän Femi blivit knivhuggen till döds. Av henne. För tredje gången måste Korede hjälpa Ayoola att få en mördad pojkvän att försvinna. Om någon mördat tre gånger, då är hen seriemördare, det har Korede googlat fram. Nu måste hon hjälpa Ayoola att spela den oroliga flickvännen samtidigt som hon börjar undra, ÄR verkligen alla män som Ayoola date:ar våldsamma, explosiva och arga? När så föremålet för Koredes hemliga kärlek upp ögonen för Ayoola. Hur ska Korede kunna skydda honom från systern utan att outa deras hemlighet?

Jag gillade boken mycket, den var annorlunda och välskriven.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.