Konsten att hålla sig flytande

The Lido
Bok av Libby Page
Rosemary är åttiosex år och har bott hela sitt liv i Brixton. Det har varit ett fint liv, men nu börjar saker förändras: biblioteket där hon arbetade har stängt, den lilla mataffären har blivit en trendig bar och framförallt har hon blivit ensam efter att hennes älskade make har gått bort. Kate är nyinflyttad i Brixton och har fått arbete på lokaltidningen, det är inte riktigt den journalistkarriär hon drömde om. Men när den omtyckta utomhusbassängen hotas av nedläggning får hon en riktig story att lyfta fram. För Rosemary har bassängen varit en symbol för allt viktigt som har hänt i hennes liv. Tillsammans med Kate beslutar hon att göra allt för att den ska få vara kvar som samlingspunkt för människorna i Brixton. Konsten att hålla sig flytande är en varm och härlig roman om vänskap över generationsgränserna, om kärlek då och nu och om hur mycket en bassäng faktiskt kan betyda för en plats och dess människor.
Det jag berördes av mest i den här boken är vänskapen mellan Kate och Rosemary. En vänskap som sträcker sig över generationsgränserna. Det är fint att se hur de enas kring bassängen och försöker att rädda den och sedan hur vänskapen mellan dem tar form. Det kan inte vara lätt för Rosemary att se på när en sak efter en annan förändras från det som alltid har varit och funnits. Frågan är bara om de ska lyckas rädda bassängen? Den här boken lyfter upp en del tyngre ämnen som ensamhet, men lämnade mig trots det med en bra känsla när jag hade läst ut den.
När Rosemarys älskade utomshusbassäng hotas av nedläggning får hon hjälp av den unga journalisten Kate. Tillsammans försöker de hitta lösningar för att badet ska få hålla öppet.

Jag älskade denna! Genom boken får läsaren veta vad simbassängen har haft för betydelse för Rosemarys äktenskap med George och för många fler människor i staden. Bassängen är så mycket mer än en bassäng, det är en plats som inrymmer sorg, glädje, kärlek och gemenskap. Det är helt underbart att få ta del av framför allt Rosemarys livshistoria, men även de många andra karaktärernas, alltid med bassängen som gemensam nämnare. Även Kates historia är fantastisk, hur hon upptäcker badet och simningen och hur hon därmed börjar leva upp. Rosemarys och Kates nyfunna vänskap är så fin, att få se hur de lyfter varandra. Att hålla sig flytande har fått en ny innebörd efter den här boken. Det gäller inte bara i vattnet, det gäller långt mycket mer uppe på land och genom livet.