Tillbaka till den lilla ön i havet

The Endless Beach
Bok av Jenny Colgan
Flora har precis börjat återanpassa sig till livet på Mure, den lilla ön utanför Skottlands kust. Bytet av ett myllrande London mot oändliga tomma stränder och vidunderligt vacker natur känns helt rätt. Caféet som hon driver i det rosa huset nere vid hamnen går bra, hon har äntligen återförenats med sin stökiga familj och har till råga på allt lyckats få sin urgulliga chef Joel att stanna på Mure med henne. Men hur hon än försöker verkar det omöjligt att komma sin nya kärlek in på livet. Varför håller Joel henne på armlängds avstånd? Inte blir det lättare av att han titt som tätt behöver resa till New York i affärer. Floras bästa vän Lorna har kärat ner sig i läkaren Saif, som kom till ön efter flykten från Syrien. Han får kämpa hårt för att vinna öbornas förtroende samtidigt som han väntar på besked om vad som hänt hans familj som splittrades längs vägen. Inte ens lugnet på ön kan hjälpa mot de skakande nyheter han nås av, nyheter som kommer att förändra både hans och öbornas liv drastiskt. "Fina miljöer och trovärdiga karaktärer gör boken till en riktig pärla" Amelia om Sommar på den lilla ön i havet "Fin miljöbeskrivning" Lotta Olsson, DN om Sommar på den lilla ön i havet "Vacker, skimrande, upplyftande" Marian Keyes om Sommar på den lilla ön i havet
Tillbaka till den lilla ön i havet är andra delen i serien om Flora och hennes familj. Första boken blev jag lite besviken på, och det kändes som att denna aldrig skulle bli läst. Så istället provade jag att lyssna på boken – och det gick mycket bättre. Boken flöt på på ett helt annat sätt mot vad det skulle göra om jag läste den själv.

Jag gillar också denna andra del mycket mer än den första. Det är feelgood, men det är också spännande och sorgligt. Utan att jag förväntade mig det, blir boken en bladvändare och jag vill bara läsa mer och mer. Ett kapitel till. Två kapitel till. Jag kommer på mig själv med att sysselsätta mig med saker, där jag samtidigt kan lyssna på boken bara för att jag vill veta mer.

Det känns tomt när boken är slut och jag inte får lyssna mer. Jag har fått följa Flora och hennes familj och vänner så länge, att det känns konstigt att inte få göra det mer. Det är nästan så att jag vill plocka upp nästa del i serien, men vill ändå hålla mig med den lite till.
I första boken i serien återvände Flora till sin barndoms hemtrakter, den skotska lilla ön Mure. Hon har nu lämnat jobbet i London och satsar för fullt på sitt nyöppnade café. Det smått osannolika har också hänt, att hon är tillsammans med sin förra chef Joel, som hon var hemligt förälskad i under flera år.

Allt borde med andra ord vara toppen för Flora men riktigt så enkelt är det inte. Det är svårt att få lönsamhet i företaget och Joel är borta långa perioder på jobb. Dessutom är han så hemlighetsfull, så Flora kan inte låta bli att känna det som att hon inte riktigt vet vem han är.

Problem har också Floras bästa vän Lorna, som har kärat ner sig i den nyanlände läkaren Said. Han väntar på besked om vad som kan ha hänt hans fru och barn i krigets Syrien.

Det här kändes som en perfekt bok att starta semestern med. Colgans böcker är trivsamma, trots att de innehåller en del svärta också. Det är kanske inte en bok som skakar om och kryper under skinnet riktigt, men en genuint trevlig läsupplevelse som lämnar mig med en längtan att resa till Skottland.
En jätte bra uppföljning på serien. Lika mysig som tidigare och jag kan knappt vänta på att läsa uppföljaren!