Ringaren i Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
Bok av Victor Hugo
Denna storslagna och hyllade klassiker utspelar sig i medeltida Paris där vi får följa den vanskapte Quasimodo vars uppgift är att ringa i kyrkklockorna i den katedral som han är uppfostrad i. Men allt förändras den dag då han får syn på en dansande fager flicka vid namn Esmeralda på torget utanför och en förälskelse uppstår mellan de båda.
Mina förkunskaper om historien sträckte sig så långt som till Disneys version och den här är väl ganska annorlunda, om man säger så. Otroligt brutal och blodig och hemsk och stämmer förmodligen betydligt bättre in på verkligheten som rådde i Paris under 1400- talet då berättelsen utspelar sig.
🔔
Jag valde att lyssna på boken (otroligt bra inläst av Tomas Löfdahl!). Det svåraste med att ha den som ljudbok var mängden olika personer och händelser och framför allt alla franska namn som figurerar. Mer än en gång fick jag backa tillbaka och lyssna om på stycken där jag tappade bort mig.
🔔
Men visst är det en otrolig berättelse nu och den var säkert chockerande när den kom ut på 1830- talet. Inte minst för kritiken mot rättsväsendet samt valet att ha en romsk kvinna som huvudperson.
🔔
Alla klassiker är inte värda att ta sig igenom men det här var verkligen en av dem.