Simmaren

The Swimmer
Bok av Joakim Zander
Simmaren är en modern spänningsroman som förutom ett rasande tempo och intressanta karaktärer också visar läsaren vilka moraliska dilemman som uppstår i kampen mot terrorismen. Konspirationer, underrättelsearbete, CIA, whistleblowers ... Verkligheten ligger ibland fiktionen nära.En feberhet natt i det tidiga åttiotalets Damaskus lämnar en amerikansk spion sitt nyfödda barn till ett osäkert öde. Trettio år senare kommer den svenska juristen Klara Walldéen och hennes före detta pojkvän Mahmoud Shammosh av misstag över bilder som sätter deras liv på spel och som innebär att Klara jagas skoningslöst över hela Europa. CIA vill till varje pris förhindra att bilderna sprids. Under tiden i Bryssel förbereder sig den arrogante lobbyisten George Lööw för att representera en obehaglig klient med en dunkel agenda. En klient som hans chefer verkar ovanligt måna om att han ska vara till lags. Vi rör oss mellan Bryssel och Paris, Mellanöstern och Virginia. Men trådarna vävs samman en stormig julaftonsnatt i den östgötska skärgården där det förflutna obönhörligen kommer upp till ytan.
Joakim Zanders första bok i Klara Walldéen-serien kom ut redan 2013 första gången. Jag fick pocketutgåvan från 2014 av Simmaren av en vän i födelsedagspresent. Pocketböcker är praktiska böcker så tillvida att de är lätta att ha med sig.

Den här boken hoppar lite mellan olika tider och personer. Dels är det 1980-tal och en amerikansk spion lämnar sin nyfödda dotter i Damaskus efter att barnets mamma dött av en bilbomb. Många år senare, i nutid, kommer Klara Walldéen och hennes kompis Mahmoud Shammosh över material som gör att de plötsligt är jagade över hela Europa. Samtidigt tvingas lobbyisten George Lööw att utföra handlingar åt en skum klient som har nån sorts hållhake på honom. Miljöerna är Bryssel, Paris, Mellanöstern, USA och den östgötska skärgården. Och alla talar svenska, ungefär.

Ja det är lite rörigt, minst sagt, men som läsare förstår jag att allt hänger ihop i den här moderna spionromanen. Det är bara det att det tar lite tid för mig att få ihop det. Så… början är väldigt rörig. Mot slutet tar det sig. De 100 sista sidorna är riktigt spännande. För det jag sitter och undrar hela tiden är om far och dotter nånsin träffas eller får kontakt i nutid. Jag ska givetvis inte avslöja det.

Pluspoäng blir det för delvis östgötska miljöer – och dialekt – liksom Uppsalakopplingen och det lilla HBTQ-temat.

Mitt sammanlagda omdöme blir högt.