Det stora århundradet, #4

Att inte vilja se

Bok av Jan Guillou
Andra världskriget har börjat och satt Europa i brand och såväl Oscar som Lauritz har bosatt sig i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Kriget sätter familjen Lauritz Lauritzen på hårda prov och riskerar slita sönder familjen en gång för alla. Ena sonen har värvats av tyska SS och dottern är aktiv i motståndsrörelsen i Norge.
Det andra världs kriget märks av i denna bok med kuponger, svartmarknad och hemliga uppdrag.
I denna bok får man följa Lauritz och hans tankar. Det är mycket som händer i denna bok. Flera dödaoffer och barn som jobbar i det hemliga i kriget.
Även Lauritz har hemligheter för sig, kan bli en stor skandal.
Denna fjärde del av den gedigna Det stora århundradet är en mörk berättelse om kampen mellan gott och ont och det svåra att urskilja dem båda. Nu bosatt i Saltsjöbaden och med ett framgångsrik företag som viktigaste syssla men med barn i Oslo ser Laurtiz Lauritzen utvecklingen med stor oro. Ena barnet är på tyska sidan. Andra barnet på den norska. Detsamma gäller han själv och hans fru. De är på varsin sida, hon på vänsterflanken, han på tyskarnas och nationalsocialismens.
Det stora århundradet är en fascinerande och mycket välskriven serie om utvecklingen i Europa under hela 1900-talet. Det är ett enormt ambitiöst projekt och allt som oftast träffar Jan Guillou helt rätt i sina beskrivningar och i sin berättelse. Den här delen blir historiebeskrivningen lite rörig vilket får mig att tappa något av engagemanget för serien. Det som är mest givande är nog att Guillous egna alter ego dyker upp i boken – Eric.