Den stängda boken

Den lukkede bog
Bok av Jette A. Kaarsbøl
Köpenhamn år 1875. Den 21-åriga Frederikke Leuenbech lever ett händelselöst och överbeskyddat liv. Hennes stillsamma tillvaro upphör den dag då hon möter den karismatiske förlossningsläkaren Frederik Faber. I kretsen kring honom finns flera av den tidens framstående kulturpersonligheter - J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Herman Bang och inte minst Georg Brandes. Äktenskapet med Frederik skänker Frederikke frihet, stimulerande samvaro och ekonomiskt oberoende. Utåt sett är de ett lyckligt par, men bakom fasaden döljer sig hemligheter och förbjudna känslor. Frederikke tvingas göra ett val, vilket får avgörande konsekvenser för hennes omgivning - och inte minst för henne själv. Den stängda boken är en imponerande romandebut som blivit en mycket stor framgång i Danmark och tryckts i stora upplagor. Den har tilldelats "De gyldne laubær", det danska bokhandlarepriset, samt Berlingske Tidenes och de danska bibliotekariernas läsarpris. Den stängda boken har ett mångskiftande persongalleri och tecknar ett spännande och färgstarkt porträtt av en tid fylld av idealism och dubbelmoral. Det handlar om oförlöst kärlek och hat, om sorg och glädje. Men först och främst är det en historia om att mäkta med livet.
Den stängda boken följer Fredrikke Leuenbech och andra karaktärer i hennes omkrets. Boken visar olika tidslinjer som man förstår hur de hör ihop ganska snart. 1875 Fredrikke, är en överbeskyddad kvinna som är förlovad med en blivande präst, vilket hon är nöjd med till en början men detta förändras snabbt i boken. Hon träffar förlossningsläkaren Fredrik Faber och när de gifter sig får Fredrikke ett helt annorlunda liv mot vad alla trodde. Fredrikke tvingas göra ett val till slut i detta äktenskap som verkar vara perfekt utåt, men det döljer sig hemligheter inom väggarna.

Jag tyckte att boken var konstig, jag förstod inte varför den har blivit så hyllad men det är inget direkt fel på den. Det var lite underliga saker som pågick, som jag inte tyckte vi riktigt fick något svar på men jag kanske missade något i storyn. En helt ok bok varken mer eller mindre men den får en trea för den var bra med vackert omslag.