Viskar ditt namn

Angel Falls
Bok av Kristin Hannah
Det är Halloween-morgon i den idylliska staden i nordvästra USA där familjen Campbell bor - Liam, hans hustru Mikaela och deras två barn. Liam är på väg till sin läkarpraktik och Mikaela ska ta en ridtur. Sonen Bret har gått upp tidigt för att överraska sin mamma och får till sin fasa se hur hon störtar av hästryggen och blir liggande orörlig på marken. Läkarna ger inte mycket hopp. Mikaela befinner sig i djup koma. Trots det sitter Liam dag efter dag vid hennes sjukbädd, håller hennes hand och talar oavbrutet om barnen och om sin kärlek till henne, allt för att återkalla henne till livet. Men inte förrän han nämner en annan mans namn reagerar hon... Sitt stora genombrott hos såväl publik som kritik fick den amerikanska författarinnan Kristin Hannah med sin förra roman Som rosor i december (2000).
När min avdelning skulle flytta innebar det bland annat att vi som jobbade på gamla stället fick ta hem de böcker vi ville ha från de skönlitterära hyllorna i lunchrummet. Jag valde bland annat Kristin Hannahs bok Viskar ditt namn. Kristin Hannah har skrivit en del riktigt bra böcker, så jag var förväntansfull.

Redan i det första kapitlet sker katatrofen i familjen Campbell: mamma Mikaela faller så illa från en häst att hon hamnar i koma. Det blir pappa Liam som plötsligt står där med en tonårig styvdotter, Jacey, och en nioårig son, Bret. Liam är själv doktor och inser att läget är allvarligt. Det finns inte mycket hopp att Mikaela ska vakna. Liam tillbringar mycket tid vid Mikaelas sjuksäng där han pratar i hopp om att hans röst ska väcka henne. Men det är inte förrän han nämner en annan mans namn som hon reagerar. Namnet på Mikaelas förste man, pappan till Jacey och kanske Mikaelas största kärlek i livet. Ska Liam försöka få tag i Julian för att se om han kan väcka Mikaela ur koman? Mikaelas mamma Rosa blir… förskräckt…

Den här boken har ett antal år på nacken – den kom ut på originalspråk år 2000. Det märks mest på att tonårsdottern inte har en egen dator och att ingen av ungarna har nån mobil, på att musik spelas från kassetter och datorspel via små handkonsoler. Annars är berättelsen även gångbar i nutid. För att nån är med om en olycka och hamnar i koma händer ju då och då. Det är sorglig. Det kniper i hjärtat redan i första kapitlet när Mikaela faller. Min egen mammas sjukdom och död ligger uppenbarligen fortfarande för nära.

Ja, jag kanske är extra känslig, för jag fäller en och annan tår när jag läser den här boken. Kvinnan i koma känns realistiskt skildrad och familjen i sönderfall likaså. Att bara föreställa sig att ens mamma kanske aldrig mer vaknar, inte minns nånting om hon skulle vakna eller bara är helt… knäpp när koman släpper…

Mitt omdöme blir högt.