Det du inte såg

Bok av Markus Lutteman och Patrik Sjöberg
Styvfar Viljo tar sig an den unga Patriks höjdhoppsträning. Målet är att bli bäst i världen. Och Patrik blir verkligen bäst. Men priset är högt. Bakom ytan nyttjas Patrik Sjöberg kontinuerligt sexuellt av styvfadern, utan att någon reagerar. Det här är Patriks egna berättelse om vad som hände honom själv när ingen annan såg.
Det handlar om det allra värsta av brott, sexuella övergrepp mot barn. Det handlar om den mest utsatta av platser och de som står i beroendeställning, nämligen barn inom idrotten. I alltför många år tystades sexuella övergrepp inom idrotten ner. Värre än så. Än idag tystas ämnet ner, inte minst när det drabbar pojkar.

Patrik Sjöberg är en av vår tids allra främsta friidrottare. Här har han gjort ett starkt jobb att lyfta upp en fråga som för honom är mer än personlig. I många år blev han själv sexuellt utnyttjad och det här är boken om den baksidan av de VM- och OS-medaljer han fick och som glimmade så fint. Den handlar om det vi andra aldrig såg.

Som inlägg i en debatt och som uppgörelse med en tid och med en man som Patrik aldrig vare sig ska eller kan förlåta är boken starkt lysande. Språkligt är den däremot något torr. Men det är förlåtet, för boken behövs.