En biografi över Carl von Linné

Bok av Gunnar Broberg
Mannen som ordnade naturen : En biografi över Carl von Linné är en mycket intressant och välskriven bok av författaren Gunnar Broberg. Denna biografi beskriver Carl von Linnés vetenskapliga gärning med att systematisera alla växter, djur och mineraler. Hans systematisering används än idag över hela världen. Boken beskriver även Linnés liv och den tid han levde i.
516 sidor om Linné kanske inte har varit det jag har varit mest taggad på att läsa genom åren. Men det är som med många biografier, har man ett intresse för personen så blir boken intressant. Jag skulle därmed enbart rekommendera denna bok till den som är intresserad av Linné, till den som vill ha en snygg bok hemma eller möjligen till den som vill framställa sig själv som mer förkovrad i ämnet än vad denne egentligen är.
Mannen som ordnade naturen : En biografi över Carl von Linné är en otroligt välskriven bok av Gunnar Broberg. Denna djuplodande biografi beskriver Carl von Linnés vetenskapliga gärning och hans liv. Ett måste för alla svenskar att läsa någon gång i livet.

Carl von Linné är en av de mest betydelsefulla svenskarna genom tiderna. Hans vetenskapliga sätt att systematisera och dela in växter, djur och mineraler används idag över hela världen. Många anser att Linné ordnade det som gud skapat, därav namnet på boken.

Boken är en mycket intressant och djup skildring om hur prästsonen från Småland blev en av vetenskapens mest betydelsefulla. Författaren Gunnar Broberg har gjort ett gediget bakgrundsarbete och boken bygger på många års studier av Linnés gärningar och liv. Boken är mycket omfattande och beskriver även den tid som Linné levde och verkade i. Självklart utgörs en stor del av boken av tiden efter Linné, det vill säga hur hans verk påverkat vetenskapen och den tid vi lever i nu.

Det är en mycket välskriven och detaljerad biografi. Författaren tar upp många aspekter som inte har avhandlats innan i andra böcker om Linné. Ibland får jag känslan av att denna bok kan användas som lexikon, tack vare dess detaljrikedom och fakta. Det är en mycket ambitiös biografi och det märks att det har tagit lång tid för bearbetning av material. Trots att den är kronologiskt uppbyggd är den full av överraskningar och anekdoter. Stundvis är den riktigt underhållande och på gränsen till rolig. Detta är svensk historia skriven på ett intressant och gripande sätt. Carl von Linné var en mycket betydelsefull man och en av de mest kända svenskarna i världen. Hans gärningar kommer att för alltid leva vidare och denna biografi hjälper oss att minnas hans livsverk. Alla svenskar bör läsa denna kunskapsfyllda bok någon gång i livet.