Gobelängen

Tapestry
Bok av Kylie Fitzpatrick
Madeleine undervisar i medeltida historia på ett universitet i Caens. Hon är attraktiv men också sårbar. Då Madeleines mor dör lämnar hon efter sig en mycket gammal dagbok, skriven på latin av en talangfull brodös vid det medeltida engelska hovet. För att bearbeta sorgen ger sig Madeleine i kast med översättningen av den fängslande och unika texten. Dagboken börjar år 1064 i Westminster England och avslöjar historien om den välkända Bayeuxtapetens dolda budskap och tillkomst. Den berättar också om hemliga intriger och förbjudna kärleksaffärer mellan hovets olika familjemedlemmar. När Madeleine väl har börjat översätta får hon svårt att sluta, och ju längre in i den hon kommer desto otroligare blir historien. Tillsammans med Madeleine får läsaren lära känna brodösen Leofgyths som liksom drottningen av England finner tröst i att brodera. Madeleine förstår snart att innehållet i dagboken är av stor betydelse för såväl den engelska historieskrivningen som för framställningen av den kända gobelängen. Intrigerna som kommer fram ur anteckningarna visar sig ligga till grund för slaget vid Hastings och William Erövrarens intagande av England. Gobelängen är en fascinerande och originell roman. Ett historiskt mysterium vävs ihop med en samtida kvinnoroman och bildar en fängslande helhet. Dramatiska händelser, intriger och förbjuden kärlek resulterar i en roman som vägrar att släppa greppet om sina läsare. Kylie Fitzpatrick arbetar i Sydney, Los Angeles och England. Gobelängen är hennes debutroman.
En bok som förmedlar hopp när sorg är närvarandw i livet.Det är en parallellhistoria om Madeleine och hennes anmoder Leofgyth.Leofgyth är brodös hos drottning Edith ,året är 1064 och snart kommer slaget vid Hastings att stå 1066.

Drottning Edith har påbörjat broderandet av den berömda Bayeuxtapeten.Madeleine får i sin hand Leofgyths dagbok i sin hand efter sin mor Lydias död.

I sorgens efterspel efter moderns död översätter hon dagboken från latin.Delen om Leofgyth tilltalar mig mer än det som jag ser som utfyllnad i boken om Madeleine.

Hur mycket sanning som ligger i berättelsen låter jag vara osagt men att Bayeuxtapeten är spektakulär kan man nog hålla med om.
Boken ger mig lust att resa och utforska Canterbury.