De sista tanterna

Bok av Fatima Bremmer
Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen. Tanterna har länge varit osynliga. De har slitit i det tysta. De stod hemma i fläckiga förkläden och rullade köttbullar till de män och kvinnor som nu styr Sverige. De sydde deras kläder, badade dem och talade om vad som är rätt och fel. Hittade knepen för att få pengarna att räcka till under en tid när det inte var självklart att få vara mätt.De svenska tanterna är födda under 1910-1930-talen och tillhör generationerna som aldrig fick en egen ungdomskultur. Deras storhetstid infaller strax efter andra världskriget. På bio visas då filmer som "Maj på Malö" och "Kyssen på kryssen". På gatorna rullar Volkswagens Bubblor och Volvos PV. Mäns och kvinnors världar är tydligt uppdelade. Om det finns plats för en hobby är den oftast praktiskt inriktad och har en nyttotanke. I De sista tanterna har Fatima Bremmer och fotograf Magnus Wennman klivit in i tanternas värld. Följt med Ebba, 85, på syjunta, Maj-Britt, 82 till Salong Fleur, ställt frågor och lyssnat. Boken tar upp ämnen som husmorsideal och familjepolitik, ger bakgrund till tanternas karakteristiska inredning, frisyr, klädstil och fritidsintressen och blickar framåt till dagens hemmafrutrend och tantinspirerade mode.
Älskade ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer och blev nyfiken på ett annat ämne som ligger mig varmt om hjärtat...Tanter ! ❤️

.

Det finns sannolikt färre och färre ”äkta” tanter kvar, men vi är många som har eller har haft en relation till en ”RIKTIG” tant !

.

Det här var en otroligt intressant bok ur ett historiskt och socio-ekonomiskt perspektiv samt kuriosa om just tanter. Jag önskar min mormor och farmor var i livet och jag som vuxen hade haft möjlighet att ställa alla frågor jag har. Men den här boken har definitivt gett mig insikt om de förutsättningar och den era ”mina” tanter levde i.

.

Jag är glad att någon/några ...och inte bara vem som helst...(Fatima Bremmer skriver fantastiskt bra och Magnus Wennman fantastisk fotograf) gett en röst åt en ofta bortglömd grupp och som ger en viktig inblick i vårt samhälles historia och utveckling!

Rekommenderas varmt ❤️