En dröm från att dö

Bok av Emelie Kalén Loxi
?Du är inte riktigt klok?, muttrade Ellen och gned handflatorna mot varandra. ?Och det menar du att du är?? Blicken smalnade. ?Varför går du i så fall hit?? ?Varför går du själv hit??? ?Jag har för mycket skit i mitt liv.? Han fuktade sina breda läppar. ?Jag tror jag kommer att dö ung.? Han bor i Stockholms innerstad, studerar konst och jobbar som fotomodell. Hon lever i en sluten värld där tiden står still. Han gör vad som helst för att slippa må dåligt för en kväll. Hon har drabbats av hundra graders silverfeber. Hans mamma är alkoholist. Hennes mamma vill laga allt som är trasigt, inklusive sin dotter.? Hans största rädsla är att aldrig uppleva något som känns äkta.? Hennes skräck är att aldrig bli kär. En dröm från att dö handlar om vintern då två ungdomars liv tar en oväntad riktning. Om en vuxenvärld som förtvivlat försöker hjälpa, ändå blir det fel. Om längtan efter att hitta sig själv och den riktigt stora kärleken.
En dröm från att dö är en berättelse om två ungdomar som båda lider av psykisk ohälsa. Ellen som är rädd för att inte känna något alls, men samtidigt är rädd för att leva, och Zack som känner alldeles för mycket och gör vad som helst för att inte behöva känna. Boken tar upp ätstörningar, självskadebeteende och självmedicinering i form av droger och alkohol. Men samtidigt som de tar upp dessa tunga ämnen, så är den i grunden en kärlekshistoria mellan två personer som inte känner sig värdiga av att bli älskade. En kärlekshistoria som börjar i hissen på den psykiatriska mottagningen. 

En vacker och gripande berättelse om två ungdomar som lever i en känsla av utanförskap, och hur de i varandra finner en samhörighet. Om de vuxna i deras närhet som desperat försöker hjälpa, men där det ändå blir fel. En berättelse om känslor som både är starka och smärtsamma, men där det även finns hopp i allt det mörka.

Jag gillade den här boken skarpt. Det är inte lätt att skriva skönlitterärt om ångest, depression och självskadebeteende och få det att kännas äkta. Men här tycker jag att författaren har lyckats. Särskilt Ellens inre dialoger fångar mig och berör, med ett språk som är både vackert och stundtals mörkt. En dröm från att dö är en bok som jag inte kommer att glömma i första taget.