Nattbarn

Bok av Hanna Gustavsson
Den bästa svenska debuten på länge, Matilda Gustavsson, DN Det här är faktiskt bland de bästa tonårsskildringarna jag läst. Roger Wilson i QX Gustavssons superkraft sitter i detaljerna, Ida Säll, SVD Ingrid är 14 år och vill helst vara ifred med sin dator. Under aliaset "Nattbarn" hänger hon på olika forum när hon inte är upptagen med att googla könsorgan. Det är hennes tillflykt från en mördande tråkig tonårstillvaro och en mamma som precis blivit ihop med den otroligt störiga Bosse. När Ingrid precis har börjat åttan visar det sig att skolfotografen delar hennes intresse för hårdrock, och de inleder en hemlig vänskap på internet. En fredag när mamman är hos pojkvännen passar Ingrid på och går hem till fotografen... Nattbarn är en serieroman som med perfekt tonträff låter oss komma under huden på en tonårstjej så full av integritet att det egentligen borde vara omöjligt. Hanna Gustavsson är född 1985 och uppvuxen i Solna. Nattbarn belönades med Urhunden för 2013 års bästa seriebok. Den filmatiserades av Sanna Lenken 2016 och filmen "Nattbarn" nominerades till en Guldbagge.
Serieroman om fjortonåriga Ingrid ”Iggy” som går på högstadiet, lyssnar på hårdrock och hänger på internet. Under skolfotograferingen träffar hon en snubbe som delar hennes musikintresse och de lägger till varandra på chatten.

Ingen unik handling i sig, men tycker det är en riktigt bra och ärlig skildring av tonårstiden med allt vad den innebär. Gillar även språket och att den är queer vad gäller kärlek och sex. Teckningsstilen är inte helt min cup of tea, men samtidigt inget som drar ner betyget. Slutet var lite väl kort, gillade det men önskade samtidigt mer.

Betyg: 3,5/5,