Snöbarnet

The Snow Child
Bok av Eowyn Ivey
Alaska, 1920. Mabel och Jack, ett medelålders äkta par, har slagit sig ned i Alaska. Där tänker de börja ett nytt och annorlunda liv. Men livet i ödemarken är hårt, och samtidigt tyngs de av saknaden efter det barn de aldrig fick. På årets första vinterdag grips de plötsligt av sprudlande livsglädje och bygger ett litet barn av snö. Nästa dag är snöbarnet borta ... men de får en glimt av en ljushårig liten flicka som springer iväg mellan träden. Den lilla flickan kallar sig Faina. Hon lyckas oförklarligt överleva i den ogästvänliga naturen. Sakta, sakta vinner Mabel och Jack hennes förtroende, och så småningom börjar de betrakta henne som sin egen dotter. I tysthet föreställer sig Mabel att Faina fötts ur snö och is och kommit till dem som svar på deras önskan och längtan. Inte ens när hon tvingats inse att Fainas bakgrund är mycket mer jordnära och smärtsam kan hon släppa tanken på snöbarnet som kom till jorden på årets första vinternatt. Men ingenting är riktigt vad det verkar vara. Sanningen om Faina förändrar Jacks och Mabels liv för alltid ... Magisk ... lika verklig och samtidigt gåtfull som vinterns första snöflinga. Boston Globe
En vacker bok om ensamhet och längtan. Mable och Jack flyttar till Alaska för att få en nystart efter att deras enda barn dött. Livet i Alaska 1920 är hårt och de hittar inte lyckan de söker, men fortsätter kämpa med vardagen.
När vinterns första snö kommer bygger de en liten flicka av snö. Dagen efter är flickan borta, men små fotspår leder bort från där flickan stod och in i skogen. De får se skymtar av en vild flicka i skogen och försöker vinna hennes förtroende.
Väldigt vackra beskrivningar och en välskriven bok. Lite långsam stundvis, men läsvärd!