Skönhetens väg

Lilac Girls
Bok av Martha Hall Kelly
Vinterns härligaste läsning: En krigsroman med kvinnligt perspektiv. Året Runt I KRIG OCH KÄRLEK CAROLINE är volontär på franska ambassaden i New York och har precis mött mannen i sina drömmar. På andra sidan Atlanten tar den polska sextonåringen KASIA spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Samtidigt ser den unga tyska läkaren HERTA inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig. Efter att Kasia tillfångatagits av tyskarna möter hon Herta under omständigheter som saknar motstycke i vår historia. Men Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kasias vägar möts. Skönhetens väg bygger på en sann historia. Caroline Ferriday och Herta Oberheuser var verkliga personer. Den ena förärades två tapperhetsmedaljer för sina insatser under andra världskriget. Den andra dömdes i Nürnberg för fasansfulla brott mot mänskligheten. Romanen är en fängslande berättelse om deras drömmar, umbäranden och uthållighet - och kärlekens seger över ondskan. Boken har sålt mer än 1 miljon exemplar i USA och fått mer än 100 000 femstjärniga omdömen på internationella läsarforum. Det är en bladvändare om bortglömda kvinnor under andra världskriget som älskas av svenska läsare.
"Ånej, inte ännu en bok om andra världskriget", tänkte jag, men den här var annorlunda och bättre än många. Vi får följa tre kvinnor, två av dem verkliga och en fiktion, och hur deras liv följer och går in i varandra. Intressant och otäck, gripande och bra.
Caroline jobbar på franska ambassaden i New York, främst med hjälpsändningar till behövande barn i Frankrike nu under krigstid.
Kasia bor i Polen, för spänningens skull åtar hon sig en leverans för motståndsrörelsen men fångas och förs snabb till Ravensbrück.
Herta är läkare men tas inte på allvar som kvinnlig läkare utan får ta andra arbeten för att försörja sig. Hon får ett förtäckt erbjudande och hamnar i Ravensbrück även hon.
Kvinnornas öden vävs sakta ihop och historien bygger på en sann händelse. Boken är bra, men jag tycker att den saknar lite djup - det blir kanske så när man ska bygga på verkliga personer som inte kommit till tals under skrivandet. Men den berör förintelsen som vi måste fortsätta läsa och berätta om!
Jag har inte kunnat lägga boken ifrån mig. Helt fantastisk och fruktansvärd skildring av tre parallella världar under andra världskriget. Vi följer Caroline som lever i överklassen i New York som på avstånd bistår med hjälpsändningar till de lidande i Europa. Vi följer även Kasia som tillsammans med sin familj möter ett fruktansvärt öde i ett koncentrationsläger för kvinnor. denna bok utmärker sig i att vi även följer Herta, som arbetar som läkare i vad hon refererar till ett ”omskolningsläger för kvinnor”. Samma verklighet beskrivs ur tre olika perspektiv vilket gör hela historien än mer bindande och hjärtskärande. Hur rättfärdigar en läkare i ett koncentrationsläger sina vidriga handlingar för sig själv? Och hur tar kvinnorna sig an livet efterråt? En verklighetsbaserad bok om mycket starka och modiga kvinnor! Rekommenderar starkt!
En bra men sorglig bok. En bok som lämnar spår. En bok som fastnar i ens tankar. En bok att läsa!
Den är skriven på ett fantastiskt sätt och den griper verkligen tag i en.
Läs den om ni inte redan gjort det.