Efter syndafloden

After the Flood
Bok av Kassandra Montag
Världen är förändrad men en moders kärlek består I en nära framtid, knappt hundra år från nu, har jorden täckts av vatten och endast de högsta bergstopparna syns ovanför ytan. Myra och hennes sjuåriga dotter Pearl bor på en liten båt och försörjer sig som fiskare. I sju år har Myra sörjt sin andra dotter, som försvann när floden kom och svepte med sig deras hem. Men genom ett omskakande möte med en främling får de veta att Row har setts till på en plats nära polcirkeln. Myra kastar alla tvivel åt sidan och ger sig, tillsammans med Pearl, av på en resa genom de isiga vattnen i norr. Efter syndafloden är en storslagen och actionspäckad odyssé i en framtid som känns skrämmande aktuell. *** Kassandra Montag växte upp på landsbygden i Nebraska i USA och bor numera i Omaha med sin man och deras två barn. Hon har en master i engelsk litteratur och hennes prisbelönta dikter och noveller har publicerats i flera tidskrifter och antologier. Efter syndafloden är hennes första roman.
100 år framåt i tiden har världen sköljts bort av vatten och det enda man kan se över vattenytan är bergstopparna. Myra och hennes dotter Pearl bor på en båt och försörjer sig som fiskare. I 7 år har Myra sörjt sin andra dotter Row som försvann med sin far. Av en ren händelse får Myra höra av en pirat att Row setts vid Polcirkeln och resan mot de isiga vattnen börjar, men dom kommer inte resa ensamma.

En vacker och lättläst bok. Jag satt dock länge och undrade när jag skulle komma in bättre in i boken och att det skulle hända något mer. Slutet känns lite kort, jag hade hellre läst mer av det. Men en bok som funkar ändå om man vill ha något lättläst👍🏻
I en nära framtid försöker människan överleva på ett översvämmat klot. Jorden är täckt av vatten och folk har tagit sin tillflykt till högt belägna mark- och bergsområden. I sju år har Myra sörjt sin äldsta dotter Row, den som hennes make en tag kidnappade mitt framför Myras ögon och förde bort. I sju år har en mamma tillsammans med sin yngsta dotter Pearl letat överallt. De bor på sin båt och lever av vad havet har att ge, de fiskar och bedriver byteshandel för att skaffa sig det som behövs. Livet går sin gilla gång, tills en dag då Myra får reda på att Rows synts till i ett samhälle långt norrut. Myra och Pearl inleder en kamp mot tiden och gör allt de kan för att komma norrut - även om det innebär att svika människor som vill dem väl, som bryr sig om dom.

När jag läste den här boken slogs jag av likheten med Karin Boyes dikt I rörelse, där slutsatsen är att det är vägen som är mödan värd, inte nödvändigtvis målet. Det passar in på Myra. Denna resa är inte bara en resa i yttre bemärkelse, utan även en inre resa, där Myra kommer att upptäcka sanningar som sig själv, tvingas att acceptera verkligheten och samtidigt försonas med det förflutna. Montag är strålande på att beskriva det inre känslolivet, samt att skriva mycket trovärdiga karaktärer.

Den här romanen är inte så mycket en action i ren fysisk bemärkelse utan snarare en känslomässig thriller. Visst förekommer det skarpa situationer, men fokus ligger inte där. Handlingen fokuseras på vad som formar en människa, hur omständigheter och miljö kan påverka en människas beslut och handlingar - och naturligtvis vad vi människor gör med den jord vi bebor och är beroende av. Den här boken är en sådan bok som stannar kvar.