I händelse av min död

Bok av Kristina Edblom
Boken I händelse av min död är skriven av de två journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom, och är en reportagebok som handlar om kvinnor som blivit dödade av sin partner. De båda journalisterna skriver även om hur dessa kvinnor lever, om deras relationer till de som kommer att döda dem.
Boken fokuserar på det dödliga våldet som sker från män mot kvinnor. Vi får följa kvinnor genom boken, hur de träffade mannen som senare skulle döda dom. Vi får följa deras tankar och hur de levde tillsammans. En av de farligaste sitationerna är när kvinnor väljer att lämna mannen.

Väldigt viktig läsning, om än jobbig. Man får en förståelse för hur de olika livssituationerna ser ut och varför det inte bara är att lämna ett våldsamt förhållande.
Efter att i tio års tid följt och dokumenterat kvinnor som dödats av sin partner, har journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom nu gjort klart sin bok I händelse av min död. Dokumentationen som boken bygger på är gediget, det är rättegångsprotokoll, domar, dagböcker och fotografier. Allt som allt målar materialet och journalisternas berättande upp en bild av ett Sverige som saknar tillräckliga institutioner för att hantera de kvinnor som ber om hjälp med en våldsam partner.

Boken I händelse av min död av Kerstin Weigl och Kristina Edblom är en väldigt viktig bok. Det är också även en väldigt välskriven bok. Journalisternas skildring av det svenska samhället som inte räcker till för de kvinnor som blir misshandlade i sin relation är skrämmande. Det är därför en bok som är svår att läsa. Boken är gripande och hemsk eftersom det som skildras är så förfärligt. Samtidigt är det definitivt en bok som alla borde läsa. Och det är förhoppningsvis en bok som kommer att bidra till en förändring i samhället och minska antalet kvinnor som kommer att mördas av sin partner.