Inte alltid en dans på rosor

Bok av Tobias Karlsson
"Inte alltid en dans på rosor" är Tobias Karlssons berättelse om sitt liv. Han berättar om mobbning, hur det var för honom att komma ut som homosexuell, och om sitt liv som dansare. Han berättar också om hur han fick besked att han fått HIV och med det behövde komma ut en gång till - som HIV-smittad.
3 utgåvor
Välj utgåva
Inte alltid en dans på rosorSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137151540
Inte alltid en dans på rosorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178274390
Inte alltid en dans på rosorSvenska - E-bok
ISBN: 9789137155241
Tobias Karlsson är känd från Let's dance, där han bland annat varit med och vunnit tillsammans med Tina Nordström. Boken blev nyligen utsedd till Årets bok på QX gaygala.

Till stora delar är boken en berättelse om författarens karriär som dansare. Han berättar om hur han började dansa, sin tid som tävlingsdansare, de dansföreställningar - dansikaler - han skapat, och inte minst om erfarenheterna från Let's dance.

Förutom att Tobias Karlsson berättar om sitt liv som dansare berättar han om sitt liv som människa och sitt liv som homosexuell. Det börjar med mobbning, hur svårt det var att försonas med sin egen läggning och hur det var för honom att komma ut. Som läsare får man följa med in i nya relationer, som han alltid verkar tycka är livets stora kärlek, och sen ut ur dem. I slutet av boken handlar det om beskedet att han fått HIV och hur han måste komma ut en gång till, denna gång för att berätta att han är smittad av det stigmatiserade viruset.

Fördelar och nackdelar med boken
Jag upplever boken som i första hand en kändisbiografi. De som är fans och är nyfikna på honom får höra saker från hans perspektiv. Hur tyckte han till exempel att det var att dansa med de olika kändisarna i Let's dance? För den som redan är intresserad är detta förmodligen intressant. Tyvärr bjuder boken inte på så stort känslomässigt djup och människor beskrivs för det allra mesta endimensionellt. Kanske är det sant att alla kändisar i Let's dance var fantastiska människor och att alla personer som nämns blir viktiga vänner för livet, men litterärt känns det tyvärr platt.

Bokens starkaste sidor blir istället de två komma ut-berättelserna. Att kändisar är öppna med att de är homosexuella eller bär på HIV är värdefullt, eftersom det fortfarande är så laddat. Däremot är det tveksamt om det borde ha förmedlats just i en bok.