Korea - en civilisation i kläm

Bok av Lars Vargö
"Korea : en civilisation i kläm" är en bok om Koreas historia och utveckling skriven av Lars Vargö, Sveriges före detta ambassadör i Japan och Sydkorea. Boken skildrar hur landet ofta hamnat i skuggan av grannationerna Japan och Kina. I denna bok är det dock det fascinerande landet Korea som står i fokus.
"Korea : en civilisation i kläm" är en intressant skildring om Korea och landets historia. Författaren Lars Vargö var tidigare ambassadör i Japan och Sydkorea och har således ett unikt perspektiv på landet.

Korea är ett land som ofta hamnar i skuggan av grannationerna Kina och Japan. Det är lätt att bortse från Korea om man jämför med Kinas och Japans storlek och ekonomiska styrka. Dessutom har grannländernas kultur fått betydligt större spridning över hela världen. Detta gör denna bok särskilt intressant eftersom Korea är ett minst lika intressant land. Landets kultur och historia har haft ett stort inflytande på världen. Betydligt större än vad många är medvetna om.

Författaren beskriver på ett intressant sätt hur Koreakriget påverkat nationen och det koreanska samhället. Han beskriver även hur landet har inspirerat och inspirerats av Japan och Kina. Jag tyckte framför allt det var intressant att läsa om dagens samhälle i Korea där det pågår en högteknologisk utveckling och hur koreansk litteratur, musik och film får allt större global spridning. Detta var en mycket intressant och välskriven bok som jag varmt rekommenderar.