Små citroner gula

Bok av Kajsa Ingemarsson
Agnes har allt hon drömmer om: ett bra jobb och en pojkvän hon älskar. Men snart står hon där arbetslös och singel och vet inte vad hon ska ta sig till. Då hör en bekant av sig och undrar om hon vill vara med och starta en restaurang. Hon bestämmer sig för att våga ta steget.
Härlig bok som känns självupplevd och ärlig. Många tankar dyker upp när man läser boken och livet kan kännas surt ibland men även citroner är goda i rätt kombination. En bok som jag tycker många borde läsa. Realism från svenska verkligheten men med myskvällar.
Det var med Små citroner gula, boken som sedan filmatiserades, som Kajsa Ingemarsson slog igenom. Uppmärksamheten var välförtjänt - det var en lättsam, men inte ytlig, roman om ämnen som berör. Det är lätt att känna igen sig i - och känna med - huvudpersonen när hon råkar på trubbel på jobbet (och blir av med det) och dessutom blir dumpad av sin pojkvän. Som läsare hejar man på när hon och en bekant startar en ny restaurang och håller hårt i tummarna för att det ska gå bra. Det är kanske ingen bok som rör upp några djupare känslor, men den engagerar i stunden, är trevlig och lagom spännande. Och som gjord för att bli film.