Bortrövad, #1

Fånge i berget

Bok av Vilhelm Sundbom
Tim, du måste vakna! En röst hördes långt bort i fjärran. Den lät nästan som i en dröm. En mardröm! Med ett ryck slog han upp ögonen. Han satte sig upp och lyssnade förskräckt efter rösten. Vem var det och varför ropade någon på honom? Syskonen Tim och Li har blivit bortrövade. De vaknar upp ensamma på varsitt håll och nu börjar en kamp för att hitta den andre och överleva i en skog full av otäcka varelser. I den första boken får läsaren följa Tim i sökandet efter hans försvunna syster. Ett sökande som blir till ett hisnande äventyr bland troll, lyktgubbar och andra varelser ur den svenska sagomytologin. Bokens sagolika illustrationer öppnar upp en helt ny fantasivärld som läsaren sent kommer att glömma. Fånge i berget är en svensk fantasybok för barn- och unga och beskrivs som "lärorik i spännande förpackning".  
Det här är en bok där man kastas in i handlingen på en gång. Tempot är högt genom hela boken och det gör att jag bara dras med i äventyret. Det är roligt att se mytologin komma till liv genom Tims ögon. Jag tyckte lite att det gick för fort ibland då jag egentligen inte känner att jag lär känna Tim och jag önskar att jag hade kommit honom närmare. Fokuset är på uppdraget och själva spänningen. Jag tänker att det här är en bok som är bra för de 9-12 åringarna som behöver en berättelse som inte stannar av utan bara kör på. Boken fungerar även för andra läsare som bara vill försvinna in i en annan värld ett tag. Jag är absolut nyfiken på hur det kommer att gå i nästa bok. Måste även nämna de snygga illustrationerna som bidrar till den mystiska stämningen.
Tim tas till fånga och bli fånge i trollens berg. Han tvingas in i skogen i sökande efter trollens djur och Tim syster, de möter bland annat lyktgubben..
Det blir en kapplöpning mot tiden - kommer de hinna i tid?

Det är en spännande bok där barnen stundtals tycker det är väldigt läskigt när de befinner sig i skogen.
De vill inte att jag ska sluta läsa utan vi läser alltid ett kapitel till.. och ett till.. etc 😁

Sån himla fin bok och Jonas illustrationer är 👌🏻
Här är första delen i en serie på fyra delar. Vi får följa Tim som vaknar upp i mörkret i bergets djup. Vad gör han här och var är hans syster, Li? Utan att riktigt förstå så är han inblandad i trollens angelägenheter! Han måste hjälpa trollen att få tillbaka deras boskap ifrån skogsfrun.

Illustrationerna i den här boken är helt enkelt magiska och historien I sig är ju bara helt underbar och jag satt klistrad med boken och kunde inte få nog. Jag älskar att det är svensk folktro och nordiska väsen som är stor del i berättelsen!

Boken är för slukaråldern 9-12. Det är väldigt korta kapitel och det är fartfyllt hela boken igenom.