Athena: Strålkastare, tack!

Bok av Elin Ek
Möt Athena: Döpt efter vishetens gudinna, tolv år, kompis, syster och aktivist. Hon startade Rädda Jorden-klubben när hon såg en hemsk film om polarisarna. Klubbens arbetsmaterial är ofta post-it-lappar och den viktigaste mötesregeln är att det måste bjudas på kladdkaka. Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. Men i år är showen i fara. Musikläraren har brutit båda armarna och det är oklart om showen blir av. Athena inser att det hänger på henne att fixa det här. Hon är ju luciashowens viktigaste person: konferencieren! Rädda Jorden-klubben är också on fire, och nu vill de ändra skolans köttfria måndagar till KÖTTMÅNDAGAR! Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva! Vill du läsa mer om Athena? Då finns "Grattis världen, jag är här nu!".
Athena och RVK (Rädda världen klubben) är tillbaka! Den här gången tampas gänget med att övertala skolans rektor och köksansvariga att de ska börja med KÖTTMÅNDAG. Målet är att skolmatsalen ska servera vegetariskt fyra dagar i veckan och kött en dag i veckan.

Detta är givetvis något som vuxenvärlden framställer som omöjligt. Nej det tar för mycket tid, det kostar för mycket pengar och andra orimliga argument för RVK försöker faktiskt rädda världen från miljöförstöring! HALLÅ LIKSOM?!

Samtidigt förbereder sig årskurs 6 för den årliga luciashowen. Men ordinarie lärare blir sjukskriven och istället får de en vikarie som mest sover på lektionen. KATASTROF. Athena ska ju vara konferencier och berätta en massa viktiga saker! Luciashowen verkar vara hotad, liksom klimatet.

Men när deras musikvikarie förstår att de inte pratat om musikhistoria i förhållande till olika orättvisor och motståndsrörelser vaknar han till. Klassen får lära sig en massa intressant, liksom oss läsare.

En mycket bra uppföljare som tar upp flera bra teman: Vänskap, att få vara sig själv, klimatet, demokrati och göra sin röst hörd och att vuxenvärlden inte lyssnar på barn lika mycket som den borde. Perfekt att högläsa och diskutera.

Världen enligt Athena är en rolig serie men som samtidigt har ett djup och tar upp intressanta och viktiga ämnen. Och Elin Ek är dessutom en fantastisk uppläsare