Athena: Hur svårt kan det vara

Bok av Elin Ek
Elin Eks Athena är en schysst kompis som med stark självkänsla och ostoppbar attityd försöker förändra världen till det bättre och lämnar läsaren med känslan att ingenting är omöjligt. Till och med niorna klättrar i träd på rasterna på Athenas skola. I hundra år har eleverna på Lindskolan hängt i Tröstan och Stora Skuggan eller någon av de andra gamla lindarna på skolgården. Där har man viskat hemlisar och spelat kort och vågat sig upp på den högsta grenen. Men grannarna tycker att trädens löv skräpar ner, och visst ser de ut att vara i dåligt skick? Plötsligt är lindarna i fara! RJK kallar till krismöte, men Yousef dyker inte upp. Aicha säger att har sett honom på stan - med en tjej... Tur att Athena är världens bästa på typ allting och hittar lösningar där alla andra misslyckas!
Ännu en fantastisk bok om Athena som är en självklar kandidat för högläsningshyllan. Det är roligt fast med ett stort allvar, en väldigt bra kombo.

Än en gång slåss RJK (Rädda jorden klubben) mot den korkade vuxenvärlden, och de gör det med bravur! Hur svårt kan det vara att göra saker rätt och lyssna på barn liksom?

Athena och hennes kompisar går på Lindskolan som har en stark miljöprofil. Särskilt efter att RJK lyckades driva igenom vegetarisk mat fyra dagar i veckan. Till detta hör skolans älskade lindar som är 100 år gamla och som generationer av barn har lekt och klättrat i. I år verkar något vara fel med lindarna. De får inte blad som vanligt.

En utredning börjar och det visar sig att lindarna är ruttna och måste tas bort. Eller?
RJK är kommunens tjänsteman på spåren, för kommunala handlingar ska minsann vara öppna för alla att titta på. Så det så!

Elin Ek lyckas verkligen fånga det här fejklyssnandet som vi vuxna många gånger ägnar oss åt. Vi säger att vi ska ta till oss av vad barn vill och önskar men istället hittar vi anledningar till att inte ta tillvara på deras idéer. Visst kan det bero på tid och pengar men också på grund av ren nonchalans och lathet. Men Athena och RJK är inga passiva offer. De gör sina röster hörda. Och jag kan gärna läsa om dem i typ 10 böcker till.
Hur svårt kan det vara är den tredje delen i serien om den pratglada schyssta kompisen Athena. Tillsammans med sina bästa kompisar har hon en Rädda-Jorden klubb. I den här boken har turen kommit till lindarna på Athenas skola som hotas av nedhuggning.
Athena är en härlig frisk fläkt som är full av energi och idéer och som inte räds för att driva de frågor hon brinner för så långt det går. Med glimten i ögat får vi ta del av Athenas betraktelser på högt och lågt. Jag gillar hur humorn går som en röd tråd i genom hela boken. Det är en medryckande berättelse som innehar viktiga ämnen om miljö och att väga kämpa för det man tror på. Boken passar både killar och tjejer men med sin pastelliga och lite tjejiga framsida så tror jag tyvärr att en del killar kanske avskräcks av boken och inte vågar ge den en chans. Det är synd för författaren är bra på att skriva underhållande barnböcker.